Arvostelussa CyberGhost VPN

Monipuolinen ja kattava VPN tunnetulta palveluntarjoajalta

Arvostelussa CyberGhost
(Image: © CyberGhost)

TechRadar Yhteenveto

CyberGhost on pätevä VPN-palvelu erinomaisella Windows-sovelluksellaan, monipuolisilla ominaisuuksillaan sekä käyttäjäystävällisyydellään. Mobiilisovellukset eivät yllä aivan samalle tasolle, mutta nekin tekevät silti tehtävänsä. Kokonaisuudessa on runsaasti kehuttavaa niin suoratoistopalveluiden käyttäjille, torrent-lataajille kuin muillekin yksityisyydestään kiinnostuneille.

Hyvää

  • +

    Auditoitu

  • +

    Nopea WireGuard ja OpenVPN

  • +

    Kiertää Netflixin, iPlayerin ja Amazon Primen geoblokin

  • +

    Runsaasti ominaisuuksia

  • +

    Avulias ja nopea chat-tuki

Huonoa

  • -

    Ei kierrä Disney+:n maarajoitusta

  • -

    Laiterajoitukset voivat aiheuttaa ongelmia

  • -

    Tukisivu voisi olla parempi

  • -

    Windows-sovelluksen pienet ongelmat

Miksi TechRadar voi luottaa Asiantuntijaarvostelijamme käyttävät tuntikausia tuotteiden ja palveluiden testaamiseen ja vertailuun, jotta voit valita sinulle sopivimman. Lisätietoja testaamisesta.

CyberGhost on romanialais-saksalainen tietoturvajättiläinen, joka tarjoaa kokonaisvaltaisen VPN-palvelun. Sillä on tällä hetkellä jo yli 38 miljoonaa käyttäjää.

CyberGhost VPN kehuskelee aiheestakin palvelinmäärällään. Se tarjoaa yli 9 200 palvelinta 125 eri sijainnissa ja sadassa eri maassa. Se on huomattavasti enemmän kuin monilla sen kilpailijoilla, joskin muun muassa ExpressVPN väittää sijaitsevansa 160 ja HideMyAss peräti 290 palvelinsijainnissa.

Osa palvelimista mahdollistaa torrent-lataamisen, minkä lisäksi tarjolla on erilliset sovellukset Windowsille, Macille, iOS:lle, Androidille sekä muutamille muille järjestelmille.

Palvelu toimii enintään seitsemällä laitteella. Lukema itsessään on parempi kuin esimerkiksi viiden laitteen rajoituksen sisältävällä ExpressVPN:llä, mutta se voi silti aiheuttaa ongelmia. Kannattaa kuitenkin huomata, että CyberGhostin rajoitus on laitekohtainen, ei samanaikainen. Jos siis yhdistät esimerkiksi pelikonsolin VPN:ään, on yksi paikka käytetty. Onneksi turhia laitteita saa poistettua järjestelmästä, mutta tämä on silti ärsyttävää.

Ongelmatapaukset eivät ole VPN-palveluille tuntemattomia juttuja. CyberGhost tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia oppaita, minkä lisäksi apua on saatavilla niin sähköpostitse kuin live chatinkin muodossa.

Palvelun voi laajentaa dedikoidun IP-osoitteen luomiseksi. Enintään viisi euroa ja monesti tarjousten ansiosta vain 2,5 euroa kuukaudessa maksava palvelu luo käyttöösi täysin uniikin IP-osoitteen.

Dedikoitu IP on omiaan erityisesti IP-rajoitettujen verkkojen yhteydessä. Lisäksi se auttaa suoratoistopalveluiden ja muiden sivustojen kanssa, jotka ovat saattaneet estää tiettyjen IP-osoitteiden käytön aiempien väärinkäyttöjen vuoksi.

Dedikoitu IP ei silti ole täysin ongelmaton. Sen avulla sivustot tunnistavat sinut tutuksi käyttäjäksi, sillä tulet jokaisella kerralla samasta osoitteesta. Onneksi CyberGhost mahdollistaa dedikoidun ja dynaamisen IP-osoitteen välillä vaihtelun. Tämän ansiosta sinun ei tarvitse käyttää tunnistettavaa ja ikiomaa IP-osoitettasi kuin vain niissä tapauksissa, että oikeasti tarvitset sitä.

CyberGhostin maksusivu

Voit tilata CyberGhostin PayPalin, Bitcoinin tai pankkikortin avulla. (Image credit: CyberGhost)

Hinnoittelu

CyberGhost tarjoaa monia erilaisia tilausvaihtoehtoja. Näistä lyhyin on kuukauden tilaus, joka maksaa 11,99 euroa.

Tarjolla myös merkittävästi pidempiä ja täten edullisempia sopimuksia. Palvelun saa kahdeksi vuodeksi 2,19 eurolla kuukaudessa (56,94 € / 2 vuotta, kaupan päälle 2 lisäkuukautta), ja puolen vuoden sopimus nostaa kuukausihinnan 6,99 euroon (41,94 € / 6 kuukautta).

Hinta on siis pidemmällä sitoutumisella kohdillaan, mutta vastaavanlaisia hintoja löytyy myös kilpailijoilta.

Tilauksen voi myös päivittää CyberGhost Security Suiteksi, jolloin hintaan lisätään tilausajasta riippuen 1,00 - 4,50 euroa.

Tilauksen voi maksaa Bitcoin-virtuaalivaluutalla, PayPal-verkkolompakolla tai pankkikortilla.

Mukana on myös ilmaiset kokeilujaksot, jotka ovat kuitenkin hiukan tavallista monimutkaisempia.

Ilmaisjakso

CyberGhostin ilmaisversio on hyödyllinen, mutta pitkä jonotusaika tekee siitä myös epäkäytännöllisen. (Image credit: CyberGhost)

Kun lataat sovelluksen ja luot tunnuksen, saat 24 tuntia aikaa kokeilla palvelua. Aika on paitsi erittäin lyhyt, joten testipäivä kannattaa pyhittää yksinomaan CyberGhostia varten,

Mobiililaitteilla testiaika on sentään seitsemän päivää, joten suosittelemme aloittamaan testauksen ainoastaan silloin, kun ennätät kokeilla palvelua kunnolla.

Joka tapauksessa ilmainen koejakso on hyvä lisä, ja saapa katumapäälle tuleva rahansa takaisin vielä myöhemminkin. Kuukauden tilauksen voi peruuttaa kahden viikon ajan, kun taas pidemmissä tilauksissa rahat palautetaan peräti 45 päivän ajan.

Military Grade Encryption

CyberGhost suojaa yksityisyyttäsi armeijatason suojauksella. (Image credit: CyberGhost)

Lokitiedostot ja yksityisyys

Kuten lähes kaikki VPN-palvelut, myös CyberGhost mainostaa itseään "ei lokitiedostoja" -palveluna.

Onneksi puheilla vaikuttaisi olevan katetta enemmän kuin monissa muissa tapauksissa. Erityisesti seuraavat osuudet tuovat turvan tunteen:

"Kun käytät CyberGhostin VPN-palvelua, meillä ei ole tietoa tietoliikenteesi määrästä tai yksityiskohdista, kuten sivuhistoriasta, verkkoliikenteen määränpäästä, datan luonteesta tai hakujen luonteesta. Näitä ei seurata, tallenneta tai taltioida."

"Lisäksi CyberGhost VPN ei taltio yhteystietojasi. Emme siis taltioi mitään tietoja koskien IP-osoitettasi, yhteyksien ajankohtia tai sessioiden kestoa."

Lupaukset ovat olleet samat pitkän aikaa, joten näiltä osin olemme joutuneet pitkälti luottamaan palveluntarjoajan sanoihin. Onneksi tilanne on nyt kuitenkin muuttunut. CyberGhost ilmoitti syyskuussa 2022, että Deloitte suoritti ulkopuolisen auditoinnin lokitietojen keräämisestä, muutoshallinnasta, asetuksista, häiriöhallinnasta sekä dedikoiduista IP-osoitteiden luonnista.

Varsinaisia tuloksia ei avattu, sillä niiden irrottaminen kontekstista ja raportista voisi aiheuttaa väärinymmärryksiä. Tämä ei kuitenkaan ole CyberGhostin veruke vaan Deloitten vaatimus.

Olemme nähneet loppuraportin. Sen perusteella Deloitte ei nähnyt ongelmia tai puutteita. Loppuyhteenvedon pitäisi olla nähtävissä CyberGhostin sivuilta, mutta tämän jutun päivityshetkellä sitä ei syystä tai toisesta löytynyt.

CyberGhostin lokitiedostojen kerääminen

CyberGhostin sovellus mahdollistaa tietojen keräämisen estämisen tai sallimisen. (Image credit: CyberGhost)

Lupaukset yksityisyydestä ja auditointiraportit ovat hyödyllisiä, mutta halusimme suorittaa muutamia omia testejä.

Aloitimme DNSLeakTest.comin sekä vastaavien palveluiden avulla varmistaaksemme DNS-tietovuotojen puuttumisen. Tällaisia ei paljastunut kertaakaan.

CyberChostin mukaan sovellus blokkaa mainoksia, seurantaohjelmia ja haittaohjelmia sisältävät domainit. Kokeilimme tätä kytkemällä työkalun päälle päästääksemme 150 tunnettua seurantaohjelmaa liikkeelle. Sovellus sai estettyä näistä 110, mikä on enemmän kuin Surfsharkilla (80) ja suunnilleen saman verran kuin Atlas VPN:llä (102) sekä Private Internet Accessilla (111).

CyberGhost latausnopeus

Käytimme Ooklan SpeedTestiä ja TestMy.netiä CyberGhostin suorituskyvyn mittaamiseen. (Image credit: Ookla)

Suorituskyky

VPN-palveluiden suorituskyvyn mittaaminen ei ole yksiselitteistä puuhaa, sillä tuloksiin vaikuttaa monia eri asioita. Iso-Britanniasta tehdyn testin perusteella voidaan antaa kuitenkin osviittaa nopeuksista. Testit tehtiin useamman eri nopeustestin, kuten SpeedTestin, Cloudflaren ja SpeedOf.men, avulla.

WireGuardin tulokset ovat parantuneet vauhdilla. CyberGhostin palvelimet takasivat hyvän 630 Mb/s nopeuden. Ei siis ihan kärkitasoa, mutta parempaa puoliskoa silti.

Käytössä on lisäksi vanhempi ja toisinaan soveltuvampi OpenVPN-protokolla. Sen huippunopeudeksi mitattiin 360 Mb/s, mikä on selvästi parempi suoritus kuin valtaosalla kilpailijoista.

Suoratoistopalveluiden georajoitukset

CyberGhost on striimikäyttöä silmällä pitäen kaksijakoinen. (Image credit: CyberGhost)

Netflix ja suoratoistopalvelut

Monille VPN-palvelu tulee ajankohtaiseksi Netflixiä ja muita suoratoistopalveluita varten. Olemme katsastaneet parhaat VPN-palvelut Netflixiä silmällä pitäen erilliseen oppaaseen, mutta käydään silti läpi CyberGhostin tilanne. Palvelu nimittäin tarjoaa erilliset palvelimet suoratoistopalveluita varten.

Windows-sovelluksen Streaming-filtteri tuo näytille suositellut palvelimet Yhdysvaltojen Netflixiä, Hulua, BBC iPlayeria, Amazon Primeä, Disney+:aa, YouTube TV:tä, HBO Maxia sekä muita palveluita varten. Tarjolla on sopivia vaihtoehtoja myös muiden maiden valikoimaa varten, ja Suomi kuuluu joukkoon.

Testien perusteella systeemi toimii melkein täydellisesti. Saimme ongelmitta auki Yhdysvaltojen, Iso-Britannian, Kanadan, Japanin ja Australian Netflixin kaikkine sisältöineen.

Vaihtelevat tulokset jatkuivat muissa palveluissa. CyberGhost ei saanut selätettyä Disney+:n eikä Australian 10 play -palvelua, mutta Amazon Prime Video ja 9Now avautuivat.

Torrentit

CyberGhost piilottaa IP-osoitteen torrent-latausten aikana. (Image credit: CyberGhost)

Torrentit

CyberGhost ei tue P2P-liikennettä kaikilla palvelimilla. Yhtiö täsmentää toimintaa sivuillaan vapaasti käännettynä seuraavasti:

"Olemme blokanneet P2P-protokollan osalla palvelimista joko strategisista (liikenne hidastaa yhteysnopeuksia merkittävästi) tai laillisista syistä niissä maissa, joissa lainsäädäntö vaatii tämän. Näiden maiden joukossa ovat Yhdysvallat, Venäjä, Singapore, Australia ja Hong Kong."

Onneksi P2P-tuettuja palvelinsijainteja ei tarvitse opetella ulkoa. CyberGhost-sovellus tarjoaa erillisen "For Torrenting" -listan eri vaihtoehdoista. Tarjolla on runsaasti käyttöön sopivia palvelimia, sillä laskimme Windows-listalta 59 P2P-tuellista palvelinta. Lukema on merkittävästi enemmän kuin suurimmalla osalla VPN-palveluntarjoajista.

Yhdistimme tämän avulla kolmeen P2P-ystävälliseen alueeseen ja onnistuimme ongelmitta lataamaan torrentteja kaikista. Emme myöskään havainneet ongelmia latausnopeuksissa.

Palaamme Windows-sovelluksen ominaisuuksin myöhemmin tarkemmin, mutta mainittakoon silti jo nyt sovelluskohtainen VPN-yhteyden muodostus. Sen avulla CyberGhost yhdistää VPN-palvelimeen automaattisesti torrent-sovelluksen avautuessa.

Torrent-tiedostojen lataaminen voi toisinaan olla riskialtista puuhaa, mutta CyberGhostin URL-seulonta karsii valikoimasta epäilyttävimmät vaihtoehdot. Tämä on omiaan vähentämään ongelmakohtien määrää.

Clients

CyberGhost tarjoaa työpöytä- ja mobiilisovellukset. (Image credit: CyberGhost)

Asennus

CyberGhost on tehnyt käyttöönotosta mahdollisimman vaivattoman. Kokeilumme perusteella tavoitteessa on myös onnistuttu.

Verkkosivuilla olevaa latauslinkkiä klikkaamalla saa napattua koneelleen pienen Windows-asennuspaketin. Hyväksyimme käyttöehdot, syötimme sähköpostin ja salasanan ja lopulta vahvistimme tietomme vastaanottamalla vahvistusviestin annettuun sähköpostitiliin. Mitään muuta ei tarvita.

Sama yksinkertaisuus jatkuu myös mobiilisovellusten kohdalla. CyberGhost tarjoaa sovellukset Androidin ja iOS:n latauspaikalta, eikä käyttöönottoon sisälly mitään tavallisesta poikkeavaa.

Mikäli tarvitset OpenVPN-asetustiedostot reititintä tai muuta laitetta varten, tilanne muuttuu selvästi hankalammaksi. Siinä missä monet muut VPN-palvelut tarjoavat useita .OVPN-vaihtoehtoja ladattavaksi, CyberGhost vaatii selvästi pidemmän prosessin.

Käyttöönotto vaatii tällöin sisäänkirjautumisen, laiteprofiilin luomisen, haluttujen asetusten valitsemisen (mainosesto, datapakkaus jne.), protokollan valinnan (OpenVPN TCP tai UDP), sijaintimaan valinnan, palvelimen nimeämisen, käyttäjätunnuksen sekä salasanan. Tämän jälkeen saat ladattua tiedoston, sertifikaatit sekä muut keskeiset tiedostot ZIP-pakettina.

Jos haluat tehdä käyttöönoton useille eri sijainneille, voit halutessasi uudelleennimetä .OVPN-tiedostot tarkemmiksi.

Lähestymistavassa on monimutkaisuudestaan huolimatta omat etuutensa. Saat nimittäin asetettua yhteydet toimimaan juuri haluamallasi tavalla. Mikäli aiot kuitenkin tehdä tämän kaikille palvelimille erikseen, luvassa on runsaasti käsityötä.

Windows Client

Windows-sovellus on kevyt, ilmava ja monipuolinen. (Image credit: CyberGhost)

Windows-sovellus

CyberGhostin Windows-sovellus tekee vaikutuksen sekä yksinkertaisella ja kevyellä käyttöliittymällä. Simppeli näkymä kertoo yhteystilanteen, listan sijainneista sekä tarjoaa painikkeen yhdistämistä varten.

Ei silti kannata luulla sitä liian rajoittuneeksi. Oikeaan reunaan sijoitettu valikko tarjoaa runsaan valikoiman erilaisia lisäominaisuuksia. Sen avulla voit valita mieluisan palvelimen, minkä ohella serverit kertovat etäisyyden sekä ruuhkatilanteen. Voit halutessasi rajata näkyville suoratoistoon tai torrenteille optimoidut palvelimet, minkä lisäksi suosikkijärjestelmä mahdollistaa omien listojen helpon luomisen.

WireGuard-protokollan käynnistyminen otti verrattain pitkään eli noin 10 sekuntia. Vastaavasti OpenVPN oli hiukan yllättäen nopeampi 6 sekunnin odotuksellaan. Liekö tämä syynä sille, että palvelu valitsee OpenVPN:n oletuksena. Onneksi WireGuardin saa halutessaan helposti päälle.

Valitsitpa minkä protokollan tahansa, sovellus ei anna ilmoitusta yhteyden muodostumisesta tai katkeamisesta. Tämä voi aiheuttaa epätietoisuutta ja pahimmillaan yksityisyystietojen vuotamisen.

Locations

CyberGhostilla on palvelimia 89 maassa. (Image credit: CyberGhost)

Smart Rules -paneeli osoittautui huomattavasti hyödyllisemmäksi. Sen avulla voi säätää CyberGhost-sovelluksen toimivuutta jopa poikkeuksellisen monipuolisesti.

Suurin osa VPN-sovelluksista tarjoaa mahdollisuuden automaattikäynnistykseen Windowsin yhteydessä. CyberGhostin tapauksessa voit yhdistää oletuksena suosimallesi palvelimelle, minkä lisäksi ruudulle voi asettaa tietyt sovelukset käynnistymään itsestään.

Erillinen Wi-Fi Protection -valikko keskittyy langattomien verkkojen toimintaan. Sen avulla voi asettaa toimintaperiaatteen uusien verkkojen toimivuudelle. Saat esimerkiksi asetettua CyberGhostille automaattisen käynnistyksen tilanteisiin, jolloin käytössä oleva verkko on suojaton. Mikäli taasen et halua koneesi yhdistävän lainkaan suojaamattomaan verkkoon, onnistuu sekin vaivatta. Lisäksi tietyille verkoille voi asettaa omia sääntöjään, jolloin VPN ei esimerkiksi kytkeydy lainkaan päälle työpaikalla.

Iloiset yllätykset eivät ota loppuakseen. App Rules yhdistää VPN-palvelimeen automaattisesti tiettyjen sovellusten kohdalla. Tällöin ei tarvitse esimerkiksi muistaa kytkeä yhteyttä erikseen päälle torrent-latausten yhteydessä.

Mukana on mahdollisuus luoda erilaisia poikkeuksia. Esimerkiksi YLE Areena on tarkoitettu vain suomalaiseen käyttöön, jolloin halunnet lisätä sen poikkeustapaukseksi. Tällöin sivusto ohittaa automaattisesti VPN-yhteyden, minkä ansiosta pääset sivulle vaikka VPN-sijaintisi olisikin maailmalla.

Monipuoliset vaihtoehdot tarjoavat runsaasti joustavuutta. Niistä suurin osa lienee monille käyttäjille ylimääräisiä. Onkin hyvä, että CyberGhost toimii ongelmitta myös oletusasetuksilla. Syvällisempää käyttöä hakevat saavat rahalleen kuitenkin poikkeuksellisen monipuolisen ja kustomoitavan vastineen.

CyberGhostin protokollat

CyberGhostin tukemat protokollat ovat OpenVPN, IKEv2 ja WireGuard. (Image credit: CyberGhost)

Windows-sovelluksen asetukset

Settings-valikko tarjoaa perinteisempiä asetusvaihtoehtoja. Voit valita mieluisan protokollan (OpenVPN, IKEv2 tai WireGuard, sillä L2TP poistui käytöstä), asettaa sattumanvaraisen portin ja kytkeä kill switchin, IPV6-yhteyden tai DNS-vuotosuojauksen päälle

Kill switch sekä DNS-suojaus toimivat tällä erää myös normaaliin tapaan. Vielä aiemmin näitä ei voinut kytkeä pois päältä, mutta toiminto on lisätty viimeisimmissä päivityksissä. Toki nämä kannattaa pitää tavallisesti päällä, mutta ne voivat aiheuttaa outoja verkko-ongelmia, jolloin niiden kytkemistä pois kannattaa harkita.

Testiemme perusteella kill switch toimii silti erittäin hyvin. Pakotimme OpenVPN- ja IKEv2-yhteydet poikki, minkä lisäksi estimme openvpn.exe-tiedoston toiminnan kokonaan. CyberGhostin sovellus tunnisti tapahtuneen, ilmoitti asiasta ja yhdisti palvelimeen automaattisesti uudelleen. Hälytyksen nopeus jätti kenties hitusen parannettavaa, mutta IP-osoitteemme ei onneksi paljastunut missään vaiheessa. 

Sovellus ei myöskään anna ilmoitusta, jos yhteys katkeaa. Ja ellei satu juuri silmäilemään palvelua, ei välttämättä tajua heti, miksi internet-yhteys on katkennut.

Tämä ei tosin haittaa OpenVPN- tai IKEv2-yhteyksissä, jolloin palvelu päivittää statuksensa ja yhdistää automaattisesti muutaman sekunnin jälkeen.

Mutta kun suljimme WireGuard-prosessin, sovellus ei tuntunut huomaavan asiaa. Internet-yhteys oli asiaankuuluvasti estetty, mutta sovellus väitti silti, että olisimme olleet yhteydessä. Katkaiseminen palautti yhteyden, mutta tällainen saattaa hämmentää käyttäjiä. Ja jos sovellus väittää olevansa yhteydessä silloinkin kuin se ei ole, jää pakostakin miettimään, mitä muita ongelmia siltä on saattanut jäädä huomaamatta.

CyberGhost-palvelun Mac-sovellus

CyberGhostin Mac-sovellus on myös hyvin suoraviivainen käyttää. (Image credit: CyberGhost)

Mac-sovellus

CyberGhostin Mac-sovellus näyttää hieman karsitulta mobiiliversion VPN-paneelilta, joka koostuu käytännössä sijainneista ja Connect-painikkeesta. Yksinkertaisuus tarjoaa nopean tavan yhdistää, jos monipuolisuus ei kiinnosta.

Expand-ikonia painaessa vasemmalle avautuu tosin uusi paneeli, jonka kautta pääsee käsiksi muihin valikoihin. Tämä muistuttaa jo enemmän Windows-sovellusta, mutta siinä on joitain odottamattomia poikkeuksia.

Macin sijaintilista ei kerro matkaa kuhunkin palvelimeen, kuten Windowsilla. Sen sijaan se näyttää palvelinkapasiteetin, jonka avulla käyttäjä voi katsoa palvelimen mahdollisen ruuhkan. Molemmat tiedot ovat hyödyllisiä tietää, joten miksei niitä ole saatavilla kummallekin alustalle?

Sovelluksen sivupalkeissa on myös eri sijaintitiedot. Windowsissa listaukseen on laitettu pelaamiseen, torrentoimiseen ja striimaamiseen sopivat vaihtoehdot, kun taas Macilla tämä keskittyy ainoastaan lataukseen ja striimaamiseen.

VPN-palveluiden Mac-sovelluksille tyypillisesti CyberGhost ei ole ominaisuuksiltaan yhtä kattava kuin Windows-versio. Yksityisyysasetuksissa on nähtävissä ainoastaan mainokset, seuraajat ja haittaohjelmien esto, mutta DNS-vuotomahdollisuudesta tai automaattisesta kill switchistä ei ole tietoakaan.

Käyttöönotto on niin ikään Windowsia selkeämpää. Sovelluksen voi asettaa yhdistämään automaattisesti käynnistyessä tai kun laite tunnistaa turvattoman WiFi-verkon. VPN-yhteyttä ei voi tosin aktivoida tiettyjen sovellusten ollessa päällä, eikä käyttäjillä ole mahdollisuus luoda poikkeuksia tietyille verkkosivuille.

Toisaalta CyberGhostin Windows-sovellus on yksi markkinoiden muokattavimmista, joten vaikka Mac-versio ei yllä aivan samaan, se on silti käyttäjäystävällinen ja kattava sovellus.

iOS App

iOS-sovellus mahdollistaa automaattisen asetuksen luonnin jokaiseen erilliseen verkkoyhteyteen. (Image credit: CyberGhost)

Android-sovellus

Mobiilisovellukset ovat usein heikompia kuin niiden työpöytäsovellukset, mutta CyberGhostin osalta sovellukset ovat yllättävän kattavia.

Käyttöliittymä avautuu tyypillisen yksinkertaiseen näkymään, jossa ei ole juuri muuta painettavaa kuin Connect-painike ja haluttu sijainti. Kun näkymän vaihtaa tablettiystävällisempään laajakulmatilaan, sijainnit saa paremmin näkyviin samalle ruudulle. Tämä helpottaa oikeiden palvelinten etsimisessä.

Sovelluksen voi lisäksi laittaa automaattisesti yhdistämään epävarmaan WiFi-verkkoon liittyessä, minkä lisäksi protokolla tukee OpenVPN:ää ja WireGuardia (mutta ei IKEv2:ta).

Sovellus tukee myös työpöytäsovelluksen kykyä käyttää satunnaisia portteja yhdistäessä VPN:ään, mikä helpottaa estojen kiertämistä.

Content Blocker -estää haitallisista, mainoksista tai seuraimista tunnetut sivut. Emme tosin ole kokeneet tätä ominaisuutta järin hyödylliseksi, ja se on otettu vakiona pois päältä.

Palvelun paras ominaisuus on todennäköisesti sovelluskohtainen yhdistäminen (Split tunneling), jonka avulla käyttäjä voi määrittää, mitkä sovellukset käyttävät VPN:ää ja mitkä eivät.

Lisäksi sovellus tukee domain frontingia, jonka avulla voidaan sivuuttaa osa estoista käyttämällä sisällönjakeluverkkoa (CDN). Emme testanneet tätä itse, mutta sen olemassaolo on silti hyvä asia. Ihmettelemme kuitenkin, miksi sitä ei ole lisätty Windows-sovellukseen.

Mobiilisovelluksista uupuu kill switch, mutta tämä ei ole merkittävä puute. Sen sijaan täytyy vain käyttää Androidin järjestelmätason kill switchiä.

CyberGhost iOS App

CyberGhostin iOS-sovelluksen käyttöliittymä on uusittu (Image credit: CyberGhost)

iOS-sovellus

iOS-sovellus näyttää samalta kuin Windows- ja Android-versiot, ja sen käyttäminen on aivan yhtä helppoa; kirjaudut vain sisään ja painat Connect-painiketta.

iOS:n VPN-sovellukset eivät ole koskaan niin hyviä kuin Androidin VPN-sovellukset, koska Applen turvallisuusjärjestelmä ei anna mahdollisuutta samanlaiselle vapaudelle. Sovelluksesta löytyy silti mielenkiintoisia ja käteviä ominaisuuksia. Yksi näistä on muun muassa mahdollisuus yhdistää palveluun automaattisesti, kun käyttäjä liittyy turvattomiin tai valittuihin verkkoihin. Lisäksi mahdollisuus käyttää IKEv2- tai WireGuard-protokollaa, analysoida internetyhteys ja tarkastaa käytössä olevat CyberGhostin VPN-palvelimet auttavat ongelmien ratkomissa.

Kaiken kaikkiaan nämä eivät ole parhaat mahdolliset mobiilisovellukset, mutta ne ovat miellyttävät, helppokäyttöiset ja vaihtelevan tehokkaat. Lisäksi niissä on 7 päivän koejakso, joten niihin voi tutustua kätevästi.

Dedicated IP

Voit valita dedikoidun IP-osoitteen sijainnin. (Image credit: CyberGhost)

Dedikoitu IP

CyberGhost tarjoaa mahdollisuuden dedikoidun IP-osoitteen hankinnalle. Sen hankkimalla saat uniikin osoitteen vain omaan käyttöösi, minkä ansiosta verkkopalveluiden estojen ohittaminen on selvästi tavallista helpompaa. 

Tilauksen tekeminen huipentuu sijainnin valintaan. Vaihtoehdot ovat harmillisen vähäiset, sillä tarjolla on vain Montreal, Frankfurt, Pariisi, Lontoo, Manchester, Chicago ja New York.

Valitsimme New Yorkin, minkä jälkeen sivusto tarjosi meille erillisen avaimen ('DIP26mZCWKAQP3oKceFu8YLRaqlW6LrR') IP-osoitteen muodostamiseksi. Tämän kopioiminen Windows-sovellukseen avasi IP-osoitteen halutusta sijainnista.

Aloitus voi tuntua haastavalta, mutta sille on hyvä syy. CyberGhost ei nimittäin sido IP-osoitetta tunnukseen, minkä vuoksi yksityisyys on täysin taattua. Palveluntarjoajalla ei ole mahdollisuutta tunnistaa käyttäjää osoitteen perusteella.

Mukana on muutamia sudenkuoppia. Ensinnäkin IP-avaimen kadottaminen on kohtalokasta, sillä CyberGhost ei voi tietää avainta. Palveluntarjoaja tekee onneksi kaikkensa auttaakseen. Uuden avaimen voi generoida tarvittaessa automaattisesti uudelleen.

Kun uusi osoite on aktivoitu, uusi dedikoitu IP ilmestyy CyberGhostin sijaintivalintaan. Voit käyttää sitä milloin vain haluat, kun taas muulloin saa hyödynnettyä dynaamisia IP-osoitteita ilman ongelmia.

Kokonaisuus toimi testissämme hyvin ja juuri kuten mainospuheissa luvattiin. Osoite sijaitsi hakutulosten perusteella New Yorkissa. Lisäksi Cyren, BrightCloud, Talos ja muut IP-historioihin keskittyneet palvelut antoivat osoitteellemme puhtaat paperit. Sitä ei oltu blokattu mihinkään.

CyberGhostin dedikoitu IP-osoite on kiinnostava lisä palveluun. Hintakin on perusteltu, sillä vaikka esimerkiksi PureVPN tarjoaa samaisen ominaisuuden hitusen halvemmalla (3,99 dollaria kuukaudessa), on sen muut kulut arvokkaampia. Täten CyberGhost on kokonaisuutena selvästi parempi ratkaisu.

Tuki

CyberGhostin ohjeistukset ovat parantuneet roimasti viimeisen vuoden aikana. (Image credit: CyberGhost)

Asiakastuki

Asiakastuki on järjestelty varsin oivallisesti. Guides-oppaat kattavat erilaiset alustat, palvelun aloittamisen, varsinaisen käytön sekä pääominaisuudet. Oppaat kattavat Windowsin, Macin, Androidin, iOS:n, Linuxin ja monet muut.

Ne opastavat melko hyvin pääominaisuuksien käyttöön, kuten Windows-sovelluksen asentamiseen, ja sisältävät kuvakaappauksia ja ylimääräisiä vinkkejä esimerkiksi salasanoiksi. Nämä eivät ole yhtä kattavat kuin ExpressVPN:llä.

CyberGhost-tuki

CyberGhostin tietopankkia käyttäessä tarvii oikeat avainsanat (Image credit: CyberGhost)

Artikkelien etsiminen perustuu tarkasti mietittyihin avainsanoihin. Tämän vuoksi ensimmäiseen tulokseen ei välttämättä kannata tyytyä, sillä esimerkiksi sanat 'speed' ja 'performance' tarjoavat täysin erilaiset tulokset. Harmillisesti tulosten esittelyssä on myös pieniä ongelmia. Osumat eivät nimittäin ilmesty näkyviin osuvuuden perusteella.

Recent Activity -paneeli kertoo, hiljattain lisätyt tai muokatut tukidokumentit. Valitettavasti kun sivulle sukeltaa tarkemmin, huomaa CyberGhostin lisänneen vain kolme artikkelia viimeisen vuoden aikana. Emme siis odota näkevämme tähän merkittäviä parannuksia.

Onneksi oppaiden sisällöt auttavat hyvin alkuun. Ja mikäli ne eivät riitä, on tarjolla myös ihmiskontakti niin sähköpostitse kuin live chatin välityksellä.

Chat toimi testimme perusteella erittäin hyvin. Saimme muutaman minuutin odotuksen jälkeen asiantuntijan mukaan keskusteluun. Esitimme tukiagentille varsin teknisen kysymyksen littyen OpenVPN:n asetustiedostoihin, johon saimme kattavan ja selkeän vastauksen. Tuessa selvästi ymmärrettiin vaivatta ongelman luonne.

CyberGhostin tukisivu ei ole ongelmaton. Onneksi se tarjoaa kattavan määrän ohjeita, joiden pettäessä voi vielä turvautua live chattiin. Sen avulla saat nopeasti apua ongelmanratkaisuun.

Äly-TV ja CyberGhost

CyberGhost toimii tietokoneella, kännykällä, älytelevisiolla sekä muilla laitteilla. (Image credit: CyberGhost)

Kannattaako CyberGhost tilata?

CyberGhostissa on ongelmia ja ärsyttäviä rajoituksia, mutta se onnistuu nopeilla yhteyksillään, kohtuullisella geoblokkauksen kierrolla sekä runsailla ominaisuuksillaan paikkaamaan puuteen. Kokonaisuus onkin ehdottomasti testaamisen arvoinen.

Alkuperäisteksti