Ubisofts VD tror att det bara kan komma en till generation av konsoler

Vi har bara hunnit börja att tänka på nästa generation av konsoler, men enligt Ubisofts VD Yves Guillemot, kan det vara den sista.

Efter lanseringen av vad vi spekulerar kommer att vara PlayStation 5 (troligt), Xbox Two (mindre troligt) och Nintendo Stick (en vild gissning), tror Guillemot att vi kommer se en märkbar ökning i streaming som kommer resultera i att hårdvara blir mindre nödvändigt.

I en intervju med Variety sa Guillemot: "Jag tror att vi kommer se en till generation, men det är möjligt att vi gradvis kommer se allt mindre hårdvara. Jag tror att streaming kommer bli mer tillgängligt för många spelare med tiden, då blir det inte lika nödvändigt att ha hårdvara hemma. Det kommer förmodligen komma en till generation av konsoler, men efter det kommer alla att streama spel."

För närvarande har vi svårt att tänka oss att Guillemots förutsägelser kommer bli sanna. PlayStation 4 och Xbox One har sålt hundratals miljoner enheter, medan Nintendo Switch är oerhört populärt hos spelare runt om i världen.

(OBS. Länkar i denna artikel kan vara skrivna på engelska)

Vad framtiden har att erbjuda

Även om det finns streamingtjänster som PlayStation Now, finns det ingen risk att de i den närmsta framtiden kommer ersätta konsoler och nedladdningar, för att inte tala om fysiska exemplar av spel. Detta beror delvis på att den fysiska hårdvaran är bekant, men det beror också på att internetanslutningar och hastigheter runt om i världen är så varierade att streaming av spel i hög kvalitet inte är ett alternativ för alla spelare.

Med det sagt är det fortfarande runt tre år kvar tills nästa generation av konsoler kommer ut, som sedan kan vara i ytterligare sex eller sju år. Detta betyder att Guillemot pratar om 2028/2029 och när du tänker på det i de termerna, känns hans förutsägelser inte lika långsökta.

Under det kommande årtiondet kan vi, precis som under det föregående, komma att få se signifikanta förbättringar för stabil och pålitlig streaming. Den genomsnittliga bredbandshastigheten ökar, regeringar arbetar för att skapa mer pålitlig internet-infrastruktur och vi börjar höra mer och mer om 5G.

Den ökade populariteten av digitala nedladdningar föreslår att synen på ägande av spel redan börjat förändras. Xbox har redan börjat utforska Netflix-liknande bibliotek med deras Game Pass-tjänst och det är inte svårt att föreställa sig att det här kan komma att bli en tjänst enbart för streaming som kommer finnas tillgänglig på alla streaming-enheter.

Det är möjligt att gaming kan komma att nå samma punkt som musik, TV och filmer, där konsumenterna själva kan välja det alternativ som passar dem bäst. En ökning av streaming behöver nödvändigtvis inte innebära ett slut för efterfrågan på spel som kan köpas i fysisk eller digital form, det kan mycket väl bara bli ett nytt alternativ vid sidan om.

Enligt Guillemot hade det "hjälpt AAA-spel-industrin att växa snabbare" om industrin nådde denna streamingfokuserade punkt. Han tillade: "Vi måste arbeta för tillgängligheten för dessa spel och se till att de kan spelas på vilken enhet som helst, men faktumet att de kommer att kunna spelas på mobiltelefoner och tv-skärmar utan behov av en konsol kommer att förändra mycket inom industrin."

Guillemots förutsägelser är verkligen ett fall där tiden får utvisa svaret och även om det verkar osannolikt just nu, kan mycket hinna förändras under en generation av konsoler.

  • Allt vi vet om PS5
Emma Boyle

Emma Boyle is TechRadar’s ex-Gaming Editor, and is now a content developer and freelance journalist. She has written for magazines and websites including T3, Stuff and The Independent. Emma currently works as a Content Developer in Edinburgh.