Telia og Odeon Kino tester 5G

12. desember 2018 ble dagen da Telia offisielt barket i gang bruken av et mobilnett basert på 5G-teknologi i Norge. Ved en storstilt åpning på Odeon kino på Storo sto blant andre samferdselsminister Jon Georg Dale klar til å fortelle om en reise fra en tid hvor mobilspillet «Snake» var et teknologisk vidunder, til dagen i dag hvor det nært forestående 5G-nettet bringer lovnader om revolusjonerende byks i ytelse.

Hva er 5G?

5G er en teknologi for femte generasjons mobiltjenester, og en etterfølger til 4G, 3G og 2G.

Mens 4G kan ses som en utvikling av 3G, representerer 5G et helt nytt paradigme i tilkobling og en grunnleggende endring i teknologi som vil ha stor innvirkning på hvordan operatørene tilbyr mobiltjenester og hvordan brukeropplevelsen er.

Et nett basert på 5G-teknologi innebærer superrask oppkobling, god dekning, lav forsinkelse, svært høye hastigheter og kapasitet, korte svartider og tilgang til nettet, overalt og hele tiden. Den korte responstiden åpner opp en helt ny verden av muligheter når det gjelder ting som VR (virtuell virkelighet), AR (utvidet virkelighet) og andre sanntidstjenester.

5G-nettverket er komplett redesign av telecoms infrastruktur, og gir tilkobling på en mye mer skreddersydd og individualisert måte, basert på behovene til hver enhet og tjeneste som er koblet til nettverket. 

5G er et svært fleksibelt og sikkert nettverk. Det åpner for såkalt skivedeling, som gjør det mulig å skreddersy funksjonalitet for ulike tjenester og samfunnssektorer. Det gjør 5G godt egnet for tjenester som er avhengig av realtidsoppkobling, eksempelvis innen e-helse eller tingenes internett.

5G vil gi oss muligheter og tjenester som aldri før har vært tilgjengelig og som vi ennå ikke har kunnet realisere, og vil bli en helt essensiell del av digitaliseringen av samfunnet.

Kilde: Telia

Med på laget hadde Telia med seg AF-gruppen og GET, som i fellesskap presenterte en enstemmig visjon om en ny form for 5G-basert digitalisering. Mye ble sagt om potensial hos bedrifter som ser fremover og synergier som vil springe ut av dette, eksempler på bruk av 5G for å kople opp smarthjem ble også presentert, men følelsen av at noe virkelig nytt for folk flest var på trappene uteble.

5G-strømming

Mer interessant var årsaken til at vi befant oss i (nærheten av) Nydalen. Telia har i de siste dagene satt opp et testnett som baserer seg på et knippe basestasjoner i omegn rundt Odeon kino, og som første testobjekt skulle Odeon ta i bruk 5G for å spille av traileren til «Amundsen» i 4K (storfilmen om den norske polfareren som nådde både nord- og sørpolen først.)

Mens Ivar Halstvedt (Odeon Kino AS), Jon Georg Dale (Frp) og Abraham Foss (Telia) klemte til på en stor rød knapp satt Odeons representant rolig i et hjørne og trykket «play» på sin helt vanlige bærbare PC han hadde koplet til veggen via Ethernet. Pål Sverre Hagens skue ble så sømløst fremvist på det store lerretet, der signalet gikk via det interne nettverket hos Odeon, videre gjennom et modem på taket hos Odeon, som så hadde kontakt med Telias testnett i Nydalen. Snutten vi fikk se ble dermed strømmet direkte via 5G-teknologi.

Demonstrasjonen var først og fremst en øvelse i hvor mye man allerede kan stole på at 5G-nettet fungerer til enhver tid, hvilket også var et tema samferdselsminister Dale var kjapp med å understreke viktigheten ved. Hva vi vanlige dødelige uten nettverksutstyr i hundretusenkronersklassen skal med den fantastiske oppetiden, båndbredden og responstiden var det naturlig nok vanskeligere å vise frem, siden de mobile enhetene som kan ta i bruk dette nettet ikke enda er på markedet.

Snart vil det dog være mulig å kople seg på Wi-Fi-nettet hos Odeon, som igjen er koplet til omverdenen via 5G, slik at man kan teste ut et nettverk som potensielt kan levere opp mot 2200 Mbit/s og ha nede i 6-7 ms responstid (inn til Wi-Fi-leddet).

Mens det nåværende testnettet bruker 3,7 GHz-båndet, vil fremtidens 5G bre seg i begge retninger, potensielt ned mot 700 MHz og opp mot 20 GHz og forbi. Det at nettet er modulært på denne måten gjør at vi både vil se et fremtidig fokus på både dekning og hastighet. De samme prinsippene gjelder dog fortsatt: desto høyere frekvens, desto høyere hastighet, og desto mindre areal dekker hver basestasjon.

5G har uante konsekvenser

Hva betyr dette for oss med mobile enheter? I fremtiden vil kanskje ikke båndbredden utenfor de store byene være enorm, men et problem som er i ferd med å løses med 5G er responstid. Stadig flere aktører velger å satse både på sentralisert lagring og prosessering, og med et sisteledd som kan levere data raskere enn noen gang vil tjenester som AR, VR, spillstrømming og alt annet som trenger å flytte store datamengder i sanntid være trivielt å få til.

Konsekvensene av et internett i sanntid er uante, og per i dag skorter det nok mer på fantasien enn på teknologien når det gjelder å utvikle og vise frem opplevelser for sluttbrukere av 5G – men dette var bare startskuddet. Nå er 5G virkelig på vei.

John F. Kristiansen
Redaktør

John er utdannet innen elektronikk, film og journalistikk. Han skrev sitt første script på en HP Vectra (386) i en æra da det var kult å laste ned Sierra-spill fra BBS-er. John er teknologifiksert til tusen, men har en spesiell forkjærlighet for datamaskiner med overdådige skjermkort, kameraer og lydprodukter. Som norsk redaktør tar han seg av det meste som har å gjøre med den daglige driften av TechRadar.