Suomessa on Pohjoismaiden heikoimmat 4G-yhteydet – miten oma operaattorisi pärjäsi vertailussa?

(Kuva: Getty Images)

Mobiiliverkkoja analysoivan Open Signalin tutkimuksessa Suomen parhaan saatavuuden tarjosi DNA. Suomalaiset operaattorit jäivät kuitenkin Pohjoismaiden huonoimmille sijoille. 

Tutkimustulokset perustuvat joulukuun 2017 ja helmikuun 2018 välillä tehtyihin tutkimuksiin, jotka koostuvat yli 380 miljoonasta mittaustuloksesta noin 12 000 eri käyttäjältä. Tuloksista uutisoi ensimmäisenä Tefficient.

4G:n saatavuus

Alla oleva pylväsdiagrammi kertoo, kuinka suuren osan ajasta 4G:tä tukevat puhelimet ovat pysyneet yhdistettynä 4G-verkkoon.

Lähde: Tefficient

Lähde: Tefficient

Suomalaisista operaattoreista parhaan saatavuuden tarjoaa DNA (87 %), mutta erot ovat todella minimaaliset, sillä Elisa (86 %) ja Telia (85 %) ovat aivan sen kannoilla.

Kaikki suomen kolme suurinta operaattoria jäävät kuitenkin kauas norjalaisen Telenorin 95 % saatavuuslukemasta. Itse asiassa kaikki norjalaiset operaattorit mahtuvat neljän parhaan joukkoon. Suomalaiset operaattorit puolestaan pitävät hallussaan vasta sijoja 8-10.

Nopeus

Suomalaiset operaattorit sakkaavat myös nopeuksissa pohjoismaisiin verrokkeihinsa nähden. Parhaiten suomalaisista operaattoreista pärjäsi Telia 25,4 Mb/s -latausnopeudellaan, DNA pääsi sen kannoille 23,5 Mb/s -nopeudellaan. Elisa puolestaan jäi koko listan viimeiseksi 20,7 Mb/s -nopeudellaan.

Kotimaiset toimijat jäävät myös nopeutensa osalta melko paljon norjalaisista virkaveljistään, sillä niin Telenor (43,7 Mb/s) kuin Teliakin (41,7 Mb/s) yltävät siellä lähes kaksinkertaisiin nopeuksiin suomalaisiin operaattoreihin verrattuna.

Tarkemmat testitulokset on koottu alla olevaan pylväsdiagrammiin.

Lähde: Tefficient

Lähde: Tefficient

Tefficient huomauttaa kuitenkin, että nopeuteen vaikuttaa myös käyttäjien määrä, mikä osaltaan selittää Suomen suosituimman operaattorin, Elisan jäämistä testien viimeiseksi. 

On myös hyvä huomata, että suomalaiset käyttävät selvästi enemmän mobiilidataa kuin muut pohjoismaalaiset, sillä todella monessa suomalaisessa liittymässä on rajaton määrä dataa. Rajoitetulla datamäärällä suomalaiset palveluntarjoajat yltäisivätkin parempiin tuloksiin.

Suomessa on myös selvästi Pohjoismaiden edullisimmat puhelinliittymät.

Euroopan kärkeä

Tefficient vetää yhteen analyysinsä ylistämällä Pohjoismaiden poikkeuksellisen hyviä 4G-yhteyksiä. Kuten alla olevasta diagrammista näkyy, Pohjoismaat peittoavat selvästi Euroopan suuret maat: Iso-Britannian, Italian, Ranskan ja Saksan.

Lähde: Tefficient

Lähde: Tefficient
Sindre Grading