Spotify HiFi: rykter, nyheter og forventninger

Spotify HiFi
(Foto: Spotify)

Når Spotify HiFi lanseres senere i år vil det innebære at du kan lytte på favorittsangene dine i tapsfri CD-kvalitet, noe som vil hjelpe det svenske selskapet med å komme seg opp på samme kvalitetsnivå som mange av konkurrentene (som eksempelvis Tidal) allerede har.

Ifølge Spotify er høyere lydkvalitet noe som alltid er høyt oppe på ønskelistene til folk som etterspør ny funksjonalitet. Tjenesten klarer per nå (hvis man har et Premium-abonnement) å strømme i 320 kbps.

Lyd med høyere oppløsning er også noe Apple og Amazon har tatt grep om i det siste, med Apple Lossless Audio og Amazon Music HD tilgjengelig for abonnenter av Apple Music og Amazon Music Unlimited uten ekstra kostnader. Det kan bety at de gjør seg klare for lanseringen av Spotify HiFi.

Vi har i det siste sett flere indikasjoner på at Spotify HiFi snart vil lanseres. Vi har sett skjermdumper av Spotify HiFi-logoen i appen og dessuten en Spotify HiFi-video lekket av en Redditor. 

Dessverre skal tjenesten først bli lansert i «utvalgte markeder», og selv om Spotify ikke har sagt nøyaktig hvor mye den nye tjenesten vil koste, så virker det som om det er snakk om en dyrere variant enn Spotify Premium, som i dag koster 109 kroner i måneden. Det er for øvrig ingen automatikk i hvilke artister og sanger som kommer til å bli avspilt i den nye kvaliteten, så når tjenesten først lanseres vil det antageligvis være en overgangsperiode der mye av innholdet må lastes opp på nytt i bedre kvalitet.

Vi har gode grunner til å anta at Spotify HiFi-sanger vil bli tilgjengelige for lagring og nedlasting, slik at du kan høre på dem uten nettilkobling. Dermed vil du kunne ta med deg dette lydbiblioteket av tapsfri kvalitet hvor du vil.

Her er alt vi vet om Spotify HiFi.

Spotify HiFi: en sniktitt?

TechRadar ble nylig tilsendt bilder fra en leser. Bildene viser Spotify HiFi i bruk. Vi har ikke selv fått bekreftet bildenes ekthet, men kvaliteten, typesnittet og innholdet tyder sterkt på at dette er ekte saker.

De delte bildene viser HiFi-ikonet i appens nedre høyre hjørnet. De inkluderer tekst om musikken som spilles av i 16-bit/44,1 kHz-kvalitet – men leseren sa at musikken ikke ble avspilt i tapsfri kvalitet. 

Senere er det kommet en video som later til å vise en velkomstomvisning i den nye strømmemodusen, som er blitt lekket på nettet. Den ble postet av Reddit-brukeren Nickx000x (via What Hi-Fi?) med bildeteksten «Here's a sneak peek at the upcoming HiFi onboarding process from modifying the app». Den skal angivelig gi potensielle brukere av HiFi en omvisning bak kulissene.

Selv om Spotify ikke har verifisert videoens legitimitet, antyder det at den i det hele tatt er blitt lekket at HiFi-abonnementet vil bli lansert temmelig snart. Uansett har Spotify selv sagt at tjenesten skal bli tilgjengelig «senere i 2021». En lansering like om hjørnet er altså ikke utelukket.

Når blir Spotify HiFi lansert? 

Ifølge et blogginnlegg hos Spotify titulert «Five Things to Know About Spotify HiFi» skal den nye tjenesten lanseres en gang i 2021 – og man skal kunne oppgradere fra Premium.

«Senere i år vil Premium-abonnenter i utvalgte markeder kunne oppgradere lydkvaliteten til Spotify HiFi og høre sine favorittsanger slik artisten ville at de skulle høres.»

Vi har imidlertid ventet lenge på en ny, offisiell oppdatering, og ettersom 2021 nærmer seg slutten, har Spotify kort tid på å innfri løftene. 

Disse «utvalgte markedene» er det verdt å ta en nærmere titt på, siden dette innebærer at Spotify HiFi ikke kommer til å bli lansert over hele verden samtidig. Tidligere, når Spotfiy har lansert ny funksjonalitet, så har gjerne USA og Europa fått være først ute, men nå som tjenesten er tilgjengelig i 95 land er det vanskelig å forutse hvor HiFi dukker opp først.

En annen finurlighet ved lanseringsdatoen til Spotify HiFi er at det virker lite sannsynlig at alle enheter som støtter Spotify Connect vil få oppgraderingen samtidig – noe som betyr at høyttalere og enheter, som eksempelvis Sonos One og PS5, kan få HiFi tidligere enn eldre receivere og lignende.

Hvis man ser stort på det er det slik at tjenesten, på et eller annet vis, kommer til å bli lansert i år, men hvilke enheter som får støtte i 2021 er fortsatt usikkert. Her må vi vente til Spotify kommer med nye opplysninger – når enn det måtte bli.

Hvor mye kommer Spotify HiFi til å koste? 

Ennå finnes det ingen informasjon om hvor mye man må ut med for Spotify HiFi. Selskapet sier at ytterligere opplysninger om tjenesten kommer senere i år, og dermed kan man ikke gjøre annet enn å gjette på hvor HiFi legger seg prismessig.

Hvis vi skulle ha satt penger på en gjetning, så ville vi nok ha sagt at et realistisk prissjikt er et eller annet sted mellom 150 og 200 kroner. Vi vet at det kommer til å bli dyrere enn Spotify Premium – og det koster 109 kroner i måneden – så minst en femtilapp opp bør man nok forvente.

Et annet aspekt som helt klart kommer til å virke inn på prisen er konkurrentene. Skal man abonnere på Tidal HiFi, koster det 199 kroner i måneden. Prisen ligger også på tilsvarende for tjenester som Deezer HiFi. Enkelte andre konkurrenter, som strømmer i høy kvalitet, legger seg noe lavere (Qobuz og Amazon Music HD, for eksempel), så det er mulig Spotify legge seg hakket lavere enn Tidal.

Strømmekvalitet

Hvor bra lydkvalitet vil vi få med Spotify HiFi? Etter sigende skal det høres like bra ut som på CD – og kanskje bedre.

Ifølge Spotify skal Spotify HiFi strømme tapsfri CD-kvalitet til avspillingsenhetene dine. Ideelt bør disse enhetene være koplet til et nettverk, og ha støtte for Spotify Connect. Bruker man trådløs overføring som Bluetooth vil kvaliteten selvsagt lide.

Det er altså snakk om en kvalitet som er langt bedre enn det Spotfiy tilbyr akkurat nå, nemlig 320 kpbs Vorbis, og sannsynligheten er stor for at man nå vil få lydkvalitet på høyde med Tidal, Deezer og kanskje til og med Apples Digital Masters.

Apropos Apple Digital Masters, så er det heller ikke umulig at Spotify velger å støtte en bedre lydkvalitet enn CD, med eksempelvis støtte for 96 KHz / 24 bit-lyd, men dette er ikke noe vi har store forventninger om.

Hva innebærer «bedre lydkvalitet»? I praksis så har såkalte tapsfrie lydformater flere detaljer og mer informasjon en de komprimerte variantene. Dette betyr at man potensielt kan oppdage nye detaljer i sanger man er godt kjent med, detaljer som kan ha blitt fjernet av komprimeringsprosessen. Man kan også oppleve at lydrommet blir litt større og klarere, men mye avhenger av hva slags utstyr man bruker til å lytte med.

Musikkatalog

Det vi gjerne skulle ha visst mer om når det gjelder Spotify HiFi er hvor mange – og hvilke – sanger fra Spotifys enorme katalog (over 30 millioner sanger) som kommer til å tilbys i tapsfri kvalitet.

Vi regner med at ikke alle sangene på tjenesten kommer til å få forbedret kvalitet, men det kan godt være snakk om at flere millioner sanger blir tilgjengelige i tapsfri kvalitet fra og med lansering.

Blant disse er sannsynligheten stor at man vil finne de største slagerne fra de store plateselskapene som allerede leverer musikk i disse formatene til andre tjenester, mens musikk distribuert av mindre selskaper (samt eldre musikk) antageligvis ikke vil være med på lasset (i alle fall ikke med det første.)

Vi følger med i tiden som kommer, og håper at mer informasjon vil finne veien til eteren, så det er verdt å prøve å kue alle tanker om å kaste CD-samlinga på dynga før vi får et større overblikk over Spotify HiFi.

Uansett vil du kunne ta med deg musikken fra Spotify HiFi på farten, selv der det ikke er nettdekning. Noen nyere skjermdumper fra Spotify HiFi aviser at funksjonen også vil fungere med HiFi, og Spotify oppmuntrer til nedlasting dersom du skal reise et sted med dårlige mottaksforhold.

Nick Pino

Nick Pino is Managing Editor, TV and AV for TechRadar's sister site, Tom's Guide. Previously, he was the Senior Editor of Home Entertainment at TechRadar, covering TVs, headphones, speakers, video games, VR and streaming devices. He's also written for GamesRadar+, Official Xbox Magazine, PC Gamer and other outlets over the last decade, and he has a degree in computer science he's not using if anyone wants it.