Samsung Galaxy S23 FE förväntas anlända någon gång under året

Tre stycken Samsung Galaxy S21 FE-modeller visas upp bakifrån i färgerna beige, ljuslila och svart sett från vänster.
Vi har specifikationer och ett potentiellt släppfönster för den enklare versionen av Galaxy S23-mobilerna. (Foto: Samsung)

Vi fick inte någon Samsung Galaxy S22 FE förra året, vilket vi tolkade som ett tecken på att Samsung hade gett upp på mellanklassen för gott – men nu har en växande mängd bevis dykt upp som tyder på att Fan Edition-serien kommer att göra en återkomst med Samsung Galaxy S23 FE.

Den senaste tvisten i historien kommer via SamMobile. Dess källor hävdar nämligen att Samsung Galaxy S23 FE kommer att dyka upp och att den kommer att drivas av Exynos 2200-processorn.

Det skiljer den från huvudserien Samsung Galaxy S23: alla dessa mobiler använder Snapdragon 8 Gen 2-chippet. Exynos 2200 CPU användes tidigare för Galaxy S22-mobilerna från 2021 i vissa delar av världen.

Mer specifikationer

Enligt SamMobile kommer Galaxy S23 FE också att få en huvudkamera på 50 MP på baksidan (som matchar grundmodellen i S23-serien) och den kommer att säljas med antingen 128 GB eller 256 GB intern lagring.

Vi har också fått höra rykten som hävdar att mobilen får 6 GB eller 8 GB RAM, samt ett batteri på 4 500 mAh. Det är samma batteristorlek som Samsung Galaxy S21 FE som lanserades direkt i början av 2022 och som är den senaste Fan Edition-mobilen.

När det gäller släppfönstret har vi fått höra det fjärde kvartalet 2023, vilket innebär oktober, november eller december. Det skulle vara närmare två år efter den senaste FE-mobilen från Samsung och dess framgång (eller brist på den) kommer sannolikt att avgöra om vi får fler eller inte.


Samsung behöver justera sin FE-formel

Det är enkelt att se vad som lockar med FE-serien, åtminstone i teorin: du får några av de bästa delarna av flaggskeppsmobilerna till ett billigare pris. De bästa mobilerna i mellanklassen bör alltid få dig att fundera på om det verkligen är värt att lägga ut mer för att få en förstklassig mobil.

Visst finns det några kompromisser, men de kan göras på ett subtilt sätt. Till exempel, så länge en kameramodul tar hyfsade bilder och videor, kommer de flesta användare inte bry sig om den använder de allra senaste objektiven på marknaden.

Det är ett tillvägagångssätt som fungerar för mobiler som Google Pixel 6a: mycket att gilla, ett antal kompromisser som de flesta inte kommer att ha några problem med att göra och en prisnivå som är betydligt lägre än vad du skulle betala för ett flaggskepp.

Samsung måste se till att Galaxy S23 FE hittar precis den rätta balansen mellan premium- och budgetklassen för att kunna locka kunder. Det kommer att innebära smartare beslut kring specifikationer än vi såg med Galaxy S21 FE.

Amanda Westberg
Content manager

Amanda Westberg älskar allt som har med gaming att göra och skriver gärna om nya spel, streams och e-sport. Som träningsfreak har hon även en förkärlek för smartklockor och håller alltid koll på de senaste modellerna och spännande nya funktioner. Filmer, serier och streamingtjänster ligger också högt upp på hennes topplista på saker att skriva om.

Bidrag från