Google aikoo julkaista sensuroidun hakukoneen kiinalaisille käyttäjille

Google aikoo julkaista sensuroidun kiinalaisversion omasta hakukoneestaan.

The Interceptin mukaan hakukonejätti satsaa valtavasti resursseja kehittäkseen kiinalaisviranomaisia tyydyttävän hakukoneen. Tavoitteena on päästä takaisin Kiinan markkinoille kahdeksan vuoden tauon jälkeen.

Googlen tie Kiinassa nousi pystyyn vuonna 2010, kun sen toiminnot ajettiin alas sananvapaussyytösten vuoksi. Kiinalaiset joutuvat siis tällä hetkellä käyttämään VPN-palvelinta päästäkseen käsiksi maailman suosituimpaan hakukoneeseen.

Google ja Kiina

Googlen uusi hakukone, koodinimeltään Dragonfly, piilottaa tiettyjä uskonnollisesti tai ihmisoikeudellisesti arkoja aiheita hakutuloksista. Molemmat aiheista ovat herättäneet paljon ristiriitoja Kiinassa.

Raportin mukaan alusta "piilottaa arkaluontoiset kyselyt" ja estää pääsyn sivustoille, jotka kuuluvat niin sanotun Great Firewallin piiriin.

Kaikki estettyjä aiheita hakevat käyttäjät näkevät ilmoituksen, jossa kerrotaan, että "osaa hakutuloksista ei voida näyttää valtiollisten säädösten vuoksi". Näimme samankaltaisen ilmoituksen esimerkiksi silloin, kun Google joutui piilottamaan osan hakutuloksistaan Euroopan yleisen tietosuoja-asetuksen astuessa voimaan 25.5.

Projektia on kehitetty nyt jo yli vuoden ajan ja Google on kehittänyt sen myötä myös kaksi Android-sovellusta: Maotain ja Longfein. Ne saatetaan julkaista jo lähikuukausien aikana, jos Google saa Kiinan hallituksen hyväksynnän hakukoneelleen.

Googlen edustaja kertoi, ettei yhtiö halua spekuloida tulevaisuuden suunnitelmiaan, mutta heillä on kuulemma jo merkittävä osuus Kiinan markkinoilla.

"Olemme julkaisseet Kiinassa jo useita mobiilisovelluksia, kuten Google Translaten ja Files Go:n. Olemme myös auttaneet kiinalaisia kehittäjiä ja tehneet merkittäviä sijoituksia kiinalaisiin yhtiöihin, kuten JD.com:iin", yhtiö kertoi lausunnossaan.

Lähde: The Intercept

Mike Moore
Deputy Editor, TechRadar Pro

Mike Moore is Deputy Editor at TechRadar Pro. He has worked as a B2B and B2C tech journalist for nearly a decade, including at one of the UK's leading national newspapers and fellow Future title ITProPortal, and when he's not keeping track of all the latest enterprise and workplace trends, can most likely be found watching, following or taking part in some kind of sport.