Elon Musk kertoo muuttavansa Marsiin 70 prosentin todennäköisyydellä

The planet Mars

Elon Musk on väittänyt muuttavansa Marsiin jo jonkin aikaa, mutta nyt hän on ensimmäistä kertaa lisännyt väitteeseensä todennäköisyyden. HBO:n Axios-dokumenttisarjalle antamassaan haastattelussa Musk antaa itselleen "70 % mahdollisuuden" muuttaa Marsiin.

Hän ei pidä myöskään todennäköisenä, että Marsista muodostuisi vain rikkaille ihmisille suunnattu pakoplaneetta, kun Maan resurssit ovat kulutettu ja ilmastonmuutos on tehnyt planeetastamme elinkelvottoman. Hänen mukaansa ensimmäiset yritykset Marsissa olisivat kuitenkin äärimmäisen vaarallisia aivan kuten  oli tilanne aikanaan myös Mount Everestille kiivenneille pioneereille.

Muskin avaruustutkimukseen erikoistunut SpaceX on parhaillaan kehittämässä uutta avaruusalusta, Starship (aiemmin nimellä Big Falcon Rocket), jonka tarkoituksena olisi luoda Kuuhun ja Marsiin alustavia tukikohtia.

Elämää Marsissa

Vaikka Marsin asutus saattaa kuulostaa vielä kaukaiselta haihattelulta, todellisuudessa olemme lähempänä lähettääksemme ensimmäisen ihmisen punaiselle planeetalle kuin voisi kuvitella.

USA Todaylle kesäkuussa puhunut NASA:n tiedemies Jim Green kertoi, että ensimmäinen marsilainen elää todennäköisesti jo keskuudessamme, ja että elämä Marsissa saattaisi tarjota ihmiskunnalle "kokonaan uuden elämän täysin uusin näköaloin."

Ennen kuin voimme tosin edes harkita Marsin asutusta, meidän on löydettävä moniin eri ongelmiin ratkaisu. Näihin lukeutuvat muun muassa riittävän painavan ajoneuvon saaminen planeetan pinnalle sekä jos aiomme tuoda ihmiset joskus takaisin Maahan, kuinka heidät saataisiin planeetalta pois.

Näiden lisäksi Marsissa on valtavia hiekkamyrskyjä, joista täytyisi selvitä, sekä ilmaperässä oleva hapen puute, jonka takia pinnalla ei voi kävellä ilman kypärää. Ellemme sitten keksi keinoa, jolla ilmakehä saataisiin maankaltaistettua.

Valloittaako NASA vai SpaceX lopulta Marsin ensin, jää vielä nähtäväksi. Mutta jos Musk aikoo todellakin muuttaa Marsiin, täytyy hänen ratkaista monet ongelmat melko rivakasti ennen sitä.

Lähde: Engadget