De beste TV-ene i 2018: Hvilken TV bør du kjøpe?

null

Kjøpeguide for de beste TV-ene: Sett deg godt til rette, nedenfor får du nemlig TechRadars utvalg av alle de beste TV-ene du kan få fatt på i 2018.

Å velge en TV er ingen enkel oppgave. Hvis du er filminteressert kan denne skjermen ende opp med å bli en bestevenn, ikke bare i overskuelig fremtid, men i flere år fremover — mens en mobiltelefon er noe man skifter ut regelmessig, er en kvalitets-TV noe som som oftest forblir i stua i lengre tider. De koster mye, og man forventer at man skal få valuta for pengene.

Med mange egenskaper å forholde seg til, og med nye teknologier introdusert over en lav sko, er valg av TV noe som i økende grad blir vanskelig. En helt ny toppmodell kan inneha så mange nye teknologier og egenskaper at det kan være vanskelig å vite hva en skal se etter. Det årlige våpenkappløpet fra de største produsentene gjør det vanskelig å holde seg oppdatert.

Du kan for eksempel skaffe deg en TV stappfull av teknologi, uten at alt faktisk er essensielt. Viasat Ultra HD støtter eksempelvis HDR10, men bryr seg ikke med den mer avanserte Dolby Vision-teknologien. Det gjør heller ikke 4K-klare Xbox One X.

Hvis du primært er en Viasat Ultra HD- og Xbox One X-bruker, trenger du antageligvis ikke bry deg med å punge ut for en TV som støtter Dolby Vision.

For flere tips, se vår kjøpeguide-video for TV-er lengre ned i artikkelen

  • Vår HDR-guide kommer til å lære deg alt du trenger å vite om den nye teknologien.

Føler du deg forvirret? Slapp av, TechRadar tar på seg jobben som guide. Våre tips om hvordan man finner de beste TV-ene på markedet vil også hjelpe deg med å skille de billigste panelene fra de beste 4K-skjermene. Vi kommer til å hjelpe deg med å finne en fantastisk flatskjerm uten at du trenger å kaste bort timevis på å sammenligne spesifikasjoner.

Hvis du er på utkikk etter en kjøpeguide som tar for seg TV-er som kun støtter den nye Ultra HD-oppløsningen, så kan du prøve vår 4K-TV-guide, som tar for seg de beste TV-ene i dette segmentet. Hvis derimot det som står på agendaen er å finne en billig flatskjerm, anbefaler vi å ta en titt på vår oversikt over de aller billigste 4K-TV-ene for øyeblikket.

Du er derimot på helt riktig sted hvis du er på utkikk etter det beste av det beste, uten betingelser eller vilkår.

Her er en kjapp liste over de beste TV-ene på markedet:

4K OG UHD

Den korte historien er som følger: «4K» og «UHD» refererer til det samme, hvilket er en oppløsning på 3840 x 2160. Forskjellen ligger i hvilke bransjer som tok begrepene i bruk først, og av hvilke grunner. 4K var opprinnelig et navn på et format for høyoppløselig digital kinofilm. I tilknytningen til digitaliseringen av norske kinoer var det for eksempel mye snakk om 2K versus 4K. Da TV-er etterhvert begynte å komme med en lignende oppløsning (litt lavere i høyden, 4K-navnet kom opprinnelig av at bildet inneholdt over 4000 såkalte linjer), var ikke TV-bransjen klar for å markedsføre sitt eget navn på teknologien, og Ultra High Definition, eller «UHD», TV-bransjens navn på oppløsningen, ble dermed hengende etter. På folkemunne og i markedsføringsøyemed ble altså «4K» nærmest enerådende. Her i Techradar bruker vi først og fremst begrepet «4K», siden dette er mest brukt av folk flest, men om «UHD»-begrepet sniker seg inn, så kan man berolige seg med at man nå vet at begge to betyr det samme: en oppløsning på 3840 x 2160.

«Så, burde jeg kjøpe TV nå, eller burde jeg vente?»

Dette er et spørsmål som går igjen. Som det meste annet av teknologi er TV-er noe som kontinuerlig og gradvis blir bedre — hvilket betyr at, ja, om du venter et år, vil større og bedre TV-er være tilgjengelig for mindre penger.

Likevel, i det siste har det vært et oppsving i den teknologiske fremgangen, i det produsenter har hastet mot å ta i bruk nye fremvisningsstandarder, inklusive 4K, Wide Colour Gamut og HDR.

De aller fleste TV-produsentene støtter nå disse nestegenerasjonsteknologiene, men i mange tilfeller må du lese det som står med liten skrift.

Så lenge ditt neste TV-kjøp støtter disse teknologiene (en tommelfingerregel er å se etter Ultra HD Premium-sertifikasjon), så regner vi med at du ikke kommer til å angre om et halvårs tid, når neste runde TV-er er på vei.

OK, men la oss si at du har lyst til å høre om fremtidens TV-apparater. Hvis det er tilfellet, ville vi ikke vært rare skribentene om vi utelot den nye HDMI 2.1-standarden, en nyhet som ikke bare støtter UHD2 (7680 x 4320) i 60 bilder per sekund, samt vanlig UHD (3840 x 2160) i 120 bilder per sekund, men som også muliggjør bruken av en hel del gaming-spesifikk teknologi over HDMI.

Dette er helt klart kul teknologi, men med mindre gaming virkelig er i fokus, så tror vi at du kommer til å være fornøyd om du kjøper nå.

  • Ute etter bedre lyd? Ta en titt på vår lydplanke-guide, en oversikt over de beste lydplankene på markedet.
  • Hvis du allerede har kjøpt TV, anbefaler vi at du leser vår guide om hvordan du konfigurerer den, slik at du får mest mulig ut av kjøpet.

Samsung QLED Q9FN

1. Samsung QLED Q9FN (2018)

Verdens beste TV? Det kan godt være!

75-tommer: Samsung QE75Q9FN | 65-tommer: Samsung QE65Q9FN

Spektakulær HDR-bildekvalitet
Kraftig og balansert lyd
Bra smartsystem
Knapp innsynsvinkel

Etter en noe skuffende debut i 2017 har Samsungs QLED-teknologi sårt trengt et svar på tiltale i 2018. Det overrasket oss derfor ikke at Samsung satte alle kluter til med den nye Q9FN QLED-serien.

Ikke uventet har Samsungs nåværende flaggskip både bedre lysstyrke og livligere farger enn fjorårets tilsvarende modell. Samsungs 2018-paneler tar i bruk et helt nytt lyssystem for å få bukt med kontrastproblemene fjorårsmodellen slet med: «Full Array Local Dimming» fremfor sidestilte LED-baklys. Dette panelet jobber i tospann sammen med Samsungs QLED Quantum Dot-teknologi, og lager bilder som er av de aller mest lyssterke og fargerike vi har sett fra den sørkoreanske produsenten.

Gjør disse egenskapene Samsung Q9FN til den beste TV-en på markedet? Nei, men gitt at den også har teknologi som HDR10+ og Q HDR EliteMax — hvilket Samsung fremhever som den beste HDR-opplevelsen man kan få via deres produkter, og som finnes utelukkende i Q9FN — så gjenstår det pent liten tvil i våre hoder om hvorvidt dette er den beste TV-en Samsung har laget.

2. LG C8 OLED-serien (2018)

Glimrende bilder til en rimelig penge gjør at OLED er tilbake på toppen

55-inch: LG OLED55C8 | 65-inch: LG OLED65C8

Glimrende kontrastfylte bilder 
Nydelig ultratynt design 
Førsteklasses operativsystem   
Har noe mindre lysstyrke sammenlignet med LCD 
Svakere høyttalere sammenlignet med dyrere LG OLED-modeller 

Et av de aller beste kjøpene man kan gjøre i 2018 er LG C8 OLED – tilgjengelig i både 55- og 65-tommersversjon. Den figurerer helt i toppsjiktet fordi den kombinerer et imponerende bilde med et drøss funksjoner, et attraktivt design og en smartplattform vi ikke har sett maken til. Det ovennevnte gjør den til en av de beste TV-ene vi til dags dato har sett. Den er ikke like lyssterk som en LCD-TV, men de dype sortfargene utgjør en stor forskjell i det dynamiske omfanget i bildet. Den klarer også å produsere levende og nydelige farger, for ikke å nevne en makeløs mengde detaljriktom om man fôrer den med 4K-innhold.

Det finnes andre OLED-TV-er verdt å se på fra i år (se for eksempel Sonys A1 og AF8 OLED, eller LGs egne E8 og W8 OLED-modeller), men vi synes OLED C8 tilbyr veldig mye for prisen.

3. Sony Z9D-serien (2016)

Sonys flaggskip-TV i 2016 setter nye standarder når det gjelder bildekvalitet

65-tommer: Sony KD-65ZD9 | 75-tommer: Sony KD-75ZD9 | 100-tommer: Sony KD-100ZD9

Glimrende HDR-bildekvalitet
Banebrytende baklys  
«Android TV» føles tregt
Middelmådig lyd  

Helt siden vi så XBR-65Z9D for første gang har vi vært desperate etter å få denne modellen på testbenken. Dette er en TV som klarer å kombinere en ekstrem og HDR-vennlig lysstyrke (som vi er vant med fra LCD-TV-er), med et baklys som klarer å dytte LCD nærmere den type kontroll over lyset man kan finne ved OLED-baserte TV-er. 

Baklyset består av mer enn 600 LED-elementer montert bak 65Z9D-skjermen, som hver og en kan justere sin lysstyrke individuelt. Dette gjør at TV-en klarer å produsere ekstremt lyse og mørke områder, noe som forventes med ny HDR-teknologi, men samtidig også ha færre distraherende «sky»-dannelser, striper og «halo»-effekter man gjerne forbinder med lys som er der det ikke skal være. 

Som om ikke dette var nok har 65Z9D også Sony sitt nye «X1 Extreme» videoprosesseringssystem, og den siste versjonen av Sonys allerede veletablerte Triluminos-teknologi som muliggjør visning av de større fargerom man forbinder med HDR-materiale, selv ved bruk av helt ordinære kilder, med standard fargerom. 

Denne modellen tar som sagt i bruk et LCD-panel, så den klarer ikke helt å tukte LG C7 på sortnivå, men ZD9 er en oppvisning i hva LCD-teknologien klarer i 2018.

4. Panasonic FZ950E OLED (2018)

Den beste bildekvaliteten i en 4K-TV med OLED til nå

55-tommer: Panasonic TX-55FZ950E | 65-tommer: Panasonic TX-65FZ950E

Framifrå 4K-bildekvalitet
Effektiv HDR-ytelse
Elegant og smart plattform
Ingen støtte for Dolby Vision eller Dolby Atmos

FZ950 er en lekker OLED som setter ytelse i førersetet. Behandlingen av farger er førsteklasses, og HDR-delen matcher hvilken som helst av rivalenes. Faktisk er nok dette den beste bildekvaliteten vi har sett på en 4K-TV med OLED-teknologi til dags dato.

FZ950 er ikke en komplett pakke. Støtte for Dolby Vision og Atmos mangler, men modellen vinner mer enn den taper. Vi mistenker at du vil sette pris på det sofistikerte basale i denne smarte plattformen, kvaliteten i spillmodusen (med lav responstid), og den rene skjære musikaliteten i Technics-lydplanken.

Best TV

5. Sony Bravia A1 OLED

En retur til OLED for Sony sine TV-er i 2017

65-tommer: Sony Bravia 65A1 | 55-tommer: Sony Bravia 55A1

Nydelig bildekvalitet
Overraskende monolittisk design
Innovativ og fortreffelig lyd
Ikke veldig lyssterk

Hvis OLED fra LG ikke er din greie, sjekk ut Sony sin utgave.

55A1-modellen — og A1 OLED-serien generelt — er en folkefavoritt på nær sagt alle måter. Måten Sony har angrepet det på, med et ekstremt fokus på bildekvalitet, har blitt realisert på en nydelig måte. Både subtilt og dramatisk på en og samme tid. 

Den livlige skjermen overrasker også med langt mer kraft og effektfull lyd enn man skulle tro var mulig. Det virkelig imponerende med A1 er dog en utsøkt bildekvalitet som både er detaljert, kontrastfylt og fargerikt. 

Dette er enda et ettertrykkelig bevis på noe vi lenge har forfektet: Desto flere produsenter som tar i bruk OLED, desto mer gode nyheter på TV-fronten.

Kun den eksepsjonelt høye prisen forhindrer denne modellen å trone over LG sine budsjettpaneler. 

6. LG E8 OLED-serien (2018)

En mikroskopisk prosessor utgjør en enorm forskjell for OLED-serien

55-tommer: LG OLED55E8 | 65-tommer: LG OLED65E8

Fantastisk bildekvalitet
Nydelig design som ser dyrere ut enn det er
Veldig bra operativsystem
Enkelte problemer med bildestøy
Er ikke like lyssterk som LCD

Etter å ha hatt fokus på å forbedre selve OLED-skjermteknologien så mye som det har latt seg gjøre, så har LG i 2018 valgt å se nærmere på programvaren som hjelper disse panelene med å være så gode som mulig – dette fokusskiftet har gitt overraskende og imponerende resultater ved å forbedre, og til og med fjerne mange av de få gjenværende irritasjonsmomentene vi fant hos de allerede framifrå 2017-modellene.

OLED65E8 mister litt av trykket i lyden sammenlignet med forgjengeren, og i år er det hard konkurranse i Samsungs nye LCD-flaggskip Q9FN, men alt den voksende skaren av OLED-fans trenger å høre er antageligvis at OLED65E8 er en av de bedre OLED TV-ene LG noensinne har laget.

Best TV

Sony Bravia XE90

7. Sony Bravia XE90-serien (2017)

Dette er HDR-flatskjermen vi har ventet på

65-tommer: Sony KD-65XE9005 | 55-tommer: Sony KD-55XE9005

Full-LED med lokal dimming
Førsteklasses håndtering av bevegelse 
Elegant design som ikke er overlesset
HDR-materiale virker litt lyssvakt 

 
OK, så du har ikke lyst på A1 OLED fra Sony, eller den fantastiske, men dyre, ZD9. Hva skal du da kjøpe? Ta en titt på XE90-serien. Med et superklart UHD-bilde, kraftig SDR («standard dynamic range») til HDR-konvertering, og et sømløst full-LED baklys, tilbyr Sony noe helt nytt med XE90. Vi elsket den konsekvent gode bildekvaliteten, det iøynefallende energiske brede fargerommet, og HDR som ikke sliter på øynene — du får gnistrende lyse områder uten det normalt medfølgende ubehaget.

Gitt den høye, men rettferdige, prisen på denne modellen så er de få negative aspektene som småplukk å regne. XE90 anbefales på det sterkeste, og fikk, vel fortjent, vår «Best i klassen»-utmerkelse. 

LG OLED B7

8. LG OLED B7-serien (2017)

OLED-budsjettmodellene til LG fortsetter å imponere

55-tommer: LG OLED55B7V | 65-tommer: LG OLED65B7V

Fortreffelig generell bildekvalitet 
Fullstendig HDR-støtte
Kjempebra smart-plattform
Høyttalerne er bare midt på treet

Vi har allerede anbefalt en håndfull forskjellige OLED-TV-er på denne listen, men B7 er den rimeligste av dem alle.

Snarere enn å kutte prisen ved å fire på kravene når det gjelder bildekvalitet, har LG istedenfor spart på kruttet på lyd-siden.

Dette gjør at LG B7 er et litt rart mellomprodukt som teknisk sett støtter Dolby Atmos, men som ikke makter å vise hvor imponerende denne teknologien kan være, siden de innebyggede (og nedadvendte) høyttalerne ikke er mye å skryte av.

Redningen finnes i form av at man kan kople til et eksternt anlegg, noe vi anbefaler på det sterkeste.

Hvis dette ikke avskrekker, så kan vi i tillegg meddele at B7 har alle de andre positive aspektene ved de dyrere modellene, til en brøkdel av prisen. 

Les hele anmeldelsen: LG OLED B7

Best TV

Philips 9002

9. Philips 9002-serien

Ambilight passer OLED som hånd i hanske

55-tommer: Philips 55POS9002 | 65-tommer: Philips 65POS9002

Ambilight fungerer glimrende
Fantastisk bildekvalitet
Flott design
Android TV kan være irriterende
Litt svak lyd
Komplisert å bruke

Det er en åpen hemmelighet innen TV-industrien at hver eneste OLED-TV er laget av LG Display, hvilket betyr at uansett om man kjøper en Sony-, Phillips- eller en LG-TV, så er OLED-panelet som hver enkelt TV baserer seg på, samme vare.

Likevel har Philips noen ekstra ess i ermet takket være Ambilight-teknologien, som projiserer farger på veggen bak TV-en, farger som speiler det som blir vist på selve skjermen.

Resultatet er selskapets OLED-flaggskip: 9002. Et makeløst stykke teknologi som med sitt P5-bildeprosesseringssystem utmerket godt klarer å få det meste ut av OLED-panelet som blir brukt.

Man er nødt til å betale litt mer enn for budsjettalternativene til LG, men Ambilight kan godt forsvare prishoppet. 

Les hele anmeldelsen: Philips OLED 9002

Sony XE93

10. Sony XE93-serien (2017)

Sony vrir opp lysstyrken med Slim Backlight Drive

65-tommer: Sony XBR-65X9305 | 55-tommer: Sony XBR-55X9305

Blendende lyse HDR-bilder 
Enormt fargerikt bilde 
Android TV er klundrete
Er treg og hakker enkelte ganger

XE93-serien bygger på fjorårets XD93-serie, og oppgraderer noen viktige elementer. En av disse er den nye X1 Extreme-prosessoren, en omlag 40% kraftigere versjon av den opprinnelige X1-prosessoren. Denne pares med en separat database slik at TV-en lettere kan analysere støy, samt på en bedre måte skalere opp SD- og HD-materiale til UHD-oppløsning. Hvis man i tillegg legger til et langt bedre lydsystem og Sonys egne Triluminos-teknologi som utvider fargerommet TV-en kan vise, så ser plutselig XE93 ut som en TV som burde tilfredsstille de fleste.

Som alltid er det en bakside, og denne gangen er synderen Sony sitt Slim Backlight Drive-baklyssystem som ikke helt klarer å fjerne kjente problemer med sidestilt LED-baklys. Med dagens LED-teknologi er det ikke til å unngå at man får problemer med lyslekkasje om man skal holde følge med lysstyrken HDR krever. 

Fortsett videre til side to, der vi tar for oss hva man bør se etter når man skal kjøpe TV!