Beste spillkonsoll 2024: PS5, Xbox Series X, Nintendo Switch med flere

PRICE
VERDICT
REASONS TO BUY
REASONS TO AVOID
VERDICT
REASONS TO BUY
REASONS TO AVOID
De beste spillkonsollene – her ved Steam Deck.
Valves första handdator har stor potential – men det finns fortfarande arbete kvar att göra. (Foto: Future)

Er du på jakt etter den beste spillkonsollen? Da har du havnet på rett sted. Spillandskapet har endret seg vesentlig siden den tiden man bare hadde én eller to konsoller å velge mellom. På den tiden var det også enklere å gjøre det rette valget. Mario-fans valgte Nintendo. Sonic-fans valgte Sega. Enkelt!

I våre dager er det blitt mye mer krevende å finne en konsoll som både passer spillsmaken og budsjettet ditt. Det er fremdeles mange spill som bare finnes for én av plattformene, og dette kan naturligvis være med å avgjøre valget ditt. Men de fleste spillene kommer ut for flere plattformer.

Heldigvis er vi her for å gjøre det lettere for deg å fatte den beslutningen. Her favoriserer vi ingen, og vi foretrekker ikke det ene selskapet fremfor det andre. 

For å gjøre ting litt mindre komplisert, har vi satt opp denne oversikten over de nyeste og beste spillkonsollene på markedet, og vurdert deres styrker og svakheter. Her har vi også samlet lenker til mer spesialiserte sider og anmeldelser, hvis du vil grave enda dypere.

Beste spillkonsoll: Kort oversikt

Hvorfor du kan stole på TechRadar Våre ekspertvurderinger bruker timer på å teste og sammenligne produkter og tjenester, slik at du kan velge det beste for deg. Finn ut mer om hvordan vi tester.

Sony PlayStation

  • PlayStation 5
  • PlayStation 4 Pro
  • PlayStation 4

Microsoft Xbox

  • Xbox Series X
  • Xbox Series S
  • Xbox One S

Nintendo Switch

  • Nintendo Switch OLED
  • Nintendo Switch
  • Nintendo Switch Lite

Valve Steam Deck

  • Steam Deck

Her er de beste spillkonsollene i 2024

Sony PlayStation

En spillkonsoll av typen PlayStation 5 stående på et bord sammen med en kontroller.

PlayStation 5 er en imponerende konsoll. (Image credit: Future)
Sonys nyeste konsoll

Spesifikasjoner

Prosessor: AMD Zen 2-basert CPU med 8 kjerner ved 3,5 GHz (variabel frekvens)
Grafikkort: 10.28 TFLOPs, 36 CU ved 2.23GHz (variabel frekvens)
GPU-arkitektur: Custom RDNA 2
Minnegrensesnitt: 16 GB GDDR6 / 256-bit
Minnebåndbredde: 448 GB/s
Intern lagringsplass: Custom 825 GB SSD
Tilgjengelig lagringsplass: 667,2 GB
IO-gjennomgang: 5,5 GB/s (rå), typisk 8-9 GB/s (komprimert)
Utvidbar lagring: NVMe SSD-spor
Ekstern lagring: USB HDD-støtte (bare for PS4-spill)
Optisk stasjon: 4K UHD Blu-ray (standardutgaven)

Grunner til å kjøpe

+
4K/120 spillgjengivelse, 8K/60-støtte
+
Revolusjonerende haptikk i hontrollen
+
Nydelig og raskt nytt brukergrensesnitt
+
Laster inn mye raskere enn tidligere

Grunner til ikke å kjøpe

-
Størrelsen gjør den vanskelig å plassere
-
825 GB SSD – det blir fort fullt
-
Ikke Dolby Vision eller Atmos

PS5 er Sonys nyeste PlayStation-modell, og den leveres i en standardutgave og en litt rimeligere modell (uten diskstasjon). Og den er like imponerende som vi hadde håpet. 

Med PS5 har Sony gjort om på helt sentrale deler av PlayStation-opplevelsen. De har gjort oppsettet enklere, skapt et nytt og gjennomtenkt brukergrensesnitt og ekstra goder for PS Plus-medlemmer. Resultatet er en konsoll som oppleves som en stor oppgradering fra forgjengerne PlayStation 4 og PlayStation 4 Pro, og vi er utrolig imponert.

Det skal innrømmes at det var uheldig at det fantes så få spill ved lanseringen, men takket være spill som Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Sackboy: A Big Adventure og Demon’s Souls klarte PS5 å overgå sin konkurrent Xbox Series X på dette området. Etter hvert har det heldigvis kommet noen veldig flotte titler for PS5, fremst i rekken står glimrende God of War: Ragnarök

Bakoverkompatibiliteten til PS5 kompenserer til en viss grad for dette, ettersom dette gir tilgang til den omfattende spillbiblioteket fra PS4, og mange av dem er eksklusive produksjoner. Bakoverkompatibiliteten til PS5 er imidlertid ikke like omfattende som den til Xbox Series X, som kan håndtere alle spill fra alle tidligere Xbox-generasjoner. PS5 er uansett en forbedring, med tanke på hva PS4 hadde å by på med tanke på bakoverkompatibilitet. PlayStation 5 oppleves som en god investering, og vi tror opplevelsen av konsollen vil bli enda bere med tiden.

Du vil kanskje la deg friste til å løpe ut å kjøpe en K/120Hz-TV med HDMI 2.1 for å få fullt utbytte av konsollens ypperste kvaliteter, men selv uten en slik vil du få gleden av utrolig rask innlastingstid og et nydelig, nytt brukergrensesnitt som bygger videre på det Sony har gjort i det siste.

PS5 appellerer til både nye spillere og etablerte PS4-tilhengere som vil få en smakebit av spillindustriens fremtid. For de sistnevnte vil den nye konsollen så til de grader bygge bro over kløften mellom forrige generasjon og den nye at du nok aldri vil vurdere å starte opp din PS4 igjen.

Store oppgraderinger som den superraske SSD-en og den kraftige GPU-en som muliggjør høye bildefrekvenser og ray-tracking, og små finesser som den innebygde mikrofonen i kontrolleren, gjør at PS5 føles som den er laget både for å være brukervennlig og for å være en skikkelig kraftpakke.

Kjøp denne hvis du ønsker deg en smak av neste generasjon uten å miste PS4-spillene dine, du er lei av lasteskjermer, vil gjerne ha høyere bildefrekvens og du dessuten planlegger å kjøpe en ny konsoll i løpet av det neste halvåret.

Viktig lesning: Få med deg hele vår test av PS5.

PlayStation 4 Pro og kontroller i et innemiljø.

PlayStation 4 Pro begynner å dra på årene.
Den rimeligste veien til ekte 4K

Spesifikasjoner

Mål: 32,5 x 29,5 x 5,3 cm (B x L x H)
GPU: 4.20 TFLOPS, AMD Radeon™-basert grafikkytelse
RAM: 8 GB med GDDR5, 1 GB DDR3
Maks. oppløsning: 2160p
Optisk driver: DVD/Blu-ray
Lagringskapasitet: 1 TB (utvidbar)

Grunner til å kjøpe

+
Alt det gode med PlayStation 4
+
Ekte og oppskalert 4K
+
En rimelig 4K-løsning

Grunner til ikke å kjøpe

-
Ingen 4K-støtte for Blu-ray
-
Ikke den kraftigste 4K-konsollen for øyeblikket

Alt hva PlayStation 4 kan gjøre, gjør PlayStation 4 Pro enda litt bedre. Hvis du allerede har kastet deg på 4K-bølgen, og HDR får det til å krible, er dette Sony-konsollen for deg.

Med PlayStation 4 Pro kan du spille alle de samme spillene som på standardmodellen PlayStation 4. Så hvis du oppgraderer, trenger du ikke å begynne på nytt med spillsamlingen din. Du trenger heller ikke betale mer for nye 4K-spill heller. Men du vil nok oppleve en forbedring i hvordan spillene yter og tar seg ut sammenlignet med standardversjonen av PS4, men de vil ikke se like bra ut som på PS5.

PlayStation 4 Pro var den kraftigste konsollen i PlayStation-familien - helt til PlayStation 5 kom. Den gir deg integrert og oppskalert 4K i spill som er tilrettelagt for denne muligheten. Selv i spill som ikke er spesielt tilpasset, kan få mer ut av dem i denne konsollen. Bildene vil se enda klarere ut, og du får en mer sømløs spillopplevelse takket være PS4 Pros Boost Mode. 

Akkurat som standardversjonen av PS4, har denne spillkonsollen et utmerket spillbibliotek, med noen fantastiske spill som er eksklusive for konsollen i tillegg til Playstation VR-støtte. PS4 Pro gir også tilgang til spill som kommer til både PS4 og PS5, inkludert Spider-Man: Miles Morales, men du bør ikke regne med at spill vil fortsette å komme ut for begge konsoller fremover.

Selv om den er dugelig nok, er det ikke alle spill som lar seg gjengi i ekte 4K på PS4 Pro. Mange av dem vil bare bli oppskalert, ettersom konsollen ikke helt har den kraften som må til for å opprettholde ekte 4K-oppløsning mens den kjører et kraftig spill med et jevnt antall bilder i sekundet. Er dette noe du er opptatt av, er nok PS5 et bedre valg.

PS4 Pro har også det samme problemet som PS4 med bakoverkompatibilitet. Den er elendig når det gjelder spill fra tidligere generasjoner. Her er det heller ingen innebygd Ultra HD Blu-ray-spiller, så hvis du er på jakt etter en konsoll der du kan spille av media i 4K, er det ikke denne du skal velge. Her kan du imidlertid spille av vanlig Blu-ray og DVD, og du kan strømme i 4K fra kompatible tjenester.

Hvis du ikke har en 4K HDR-TV og superklar grafikk ikke er noe som dramatisk vil forbedre spillopplevelsen din, er nok ikke denne konsollen verdt det ekstra utlegget. Særlig ikke hvis du allerede har en standard PS4-konsoll. På den andre siden representerer den en rimeligere vei inn i 4K-spilling enn PS5. Bare husk at det snart vil være slutt på at spill kommer ut i både PS4- og PS5-utgaver.

Kjøp den hvis: du ønsker deg ekte 4K og HDR-spill, spill som bare finnes på PlayStation og VR-opplevelser til en pris fra rundt 3000 kroner.

Nyttig lesning: Les hele vår test av PS4 Pro.

PlayStation 4 og kontroller i perspektiv mot en mørk bakgrunn.

PlayStation 4 begynner virkelig å dra på årene.
Den rimelige allrounderen

Spesifikasjoner

Mål: 28 x 25,4 x 3,8 cm (B x L x H)
GPU: 1.84 TFLOPS, AMD Radeon™-basert grafikkytelse
RAM: 8 GB md GDDR5
Maks. oppløsning: 1080p
Optisk driver: DVD/Blu-ray
Lagringsplass: 500 GB eller 1 TB (utvidbar)

Grunner til å kjøpe

+
Flotte, plattformeksklusive spill
+
VR-støtte
+
Rimelig

Grunner til ikke å kjøpe

-
Ingen 4K
-
Svak bakoverkompatibilitet

PS4 leveres i standardversjon og i slank utgave. Dette er grunnkonsollen fra Sony.

Siden lanseringen for seks år siden har PlayStation 4 hatt en solid tilhengerskare, og har solgt i uhyrlige antall.

Konsollens fremste styrke er de plattformeksklusive spillene. I en verden med stadig flere tjenestebaserte online-spill, fortsetter PlayStation å levere fortellingsdrevne enpersonsspill som Uncharted, Spider-Man, God of War, Horizon Zero Dawn og The Last of Us. I tillegg får du også tilgang til en del spill som også kommer til PS5, som Spider-Man: Miles Morales.

Dette er også den eneste konsollen som for øyeblikket gir deg adgang til opplevelsen av virtuell virkelighet – selv om du må kjøpe PlayStation VR-utstyret separat hvis du vil dra nytte av denne egenskapen.

Hvis du er interessert i den nye 4K-oppløsningen alle snakker om, får du ikke det her. Der selv den rimeligste Xbox One S-modellen gir mulighet til oppskalering til 4K, står standardmodellen av PS4 fast på 1080p. PlayStation er heller ikke gode på bakoverkompatibilitet, så hvis du regner med å enkelt kunne spille dine gamle PS3 spill på denne, så bare glem det.

Hvis du er ute etter en rimelig vei inn i PlayStation-økosystemet, så er det denne du skal gå for. Bare husk at det snart vil være slutt på at spill kommer ut i både PS4- og PS5-utgaver.

Kjøp denne hvis: du er ute etter den nyeste generasjonen av spill, men ikke har behov for 4K, og gjerne vil ha de plattformeksklusive spillene til PlayStation, tilgang til VR, og ikke vil betale mer enn rundt 2500 kroner.

Nyttig lesning: Pass på å få med deg hele vår anmeldelse av PlayStation 4 og vårt utvalg av de beste PS4-spillene

Microsoft Xbox

Xbox Series X og en kontroller i sort mot en sort bakgrunn.

Xbox Series X er superrask og overraskende stillegående. (Image credit: Microsoft)
Microsofts nyeste konsoll

Spesifikasjoner

Prosessor: 8 kjerner @ 3.8 GHz (3.6 GHz m/ SMT) Custom Zen 2 CPU
Grafikkort: 12 TFLOPS, 52 CUs @ 1.825 GHz Custom RDNA 2 GPU
RAM: 16 GB GDDR6 m/ 320b bus
Minnebåndbredde: 10 GB @ 560 GB/s, 6 GB @ 336 GB/s
Intern lagrinsplass: 1 TB Custom NVME SSD
I/O gjennomgang: 2,4 GB/s (Raw), 4,8 GB/s
Utvidbar lagring: 1 TB kort (like stort som den interne lagringsplassen)
Ekstern lagring: USB 3.2 ekstern HDD-støtte
Optisk stasjon: 4K UHD Blu-ray

Grunner til å kjøpe

+
Vesentlig raskere innlasting
+
Støtte for Dolby Vision og Atmos
+
Spill i 4K/60fps (støtte for 4K/120Hz)
+
Bakoverkompatibel for en utrolig mengde spill

Grunner til ikke å kjøpe

-
Lanseringsbiblioteket er svakt
-
Bare små forbedringer av brukergrensesnittet
-
Kompatibel TV kreves for fullt visuelt utbytte.

Dette er den nyeste, og trolig også den beste, Xbox-konsollen. Den er et fantastisk stykke maskinvare med massevis av potensial.

Den nye Xbox-konsollen er superrask og overraskende stillegående. Den leverer en ytelse vi så langt bare hadde sett på gaming-PCer. Dermed yter både nye og gamle spill langt bedre enn før, i tillegg til at de er visuelt flottere.

Man får heller ikke spill-PCer med denne ytelsen til en så lav pris. Konsollen er ikke bare teknisk sett imponerende, med dramatisk redusert innlastingstid og vesentlig forbedret visuell kvalitet i spill, men den gjør også selve spillopplevelsen mer behagelig. Likevel er den mangelfull på noen sentrale områder.

Lanseringsutvalget av spill er ikke like spennende som for PS5, for her mangler det både eksklusive spill og spennende nyheter. For å få mest mulig ut av Xbox Series X, er det lurt å skaffe seg et Xbox Game Pass-abonnement, slik at du for et månedlig beløp får tilgang til hundrevis av spill. Dette demper skuffelsen over det dårlige spillutvalget ved lansering. Og med mobil strømming tilgjengelig gjennom Game Pass Ultimate kan endelig Xbox by på en bærbarhet som nesten utfordrer Nintendo Switch. 

Bakoverkompatibiliteten er hovedargumentet for å kjøpe konsollen, og den er mer omfattende enn tilsvarende for PS5, slik at du får tilgang til alle tidligere Xbox-spill, og overgangen til den nye modellen blir helt sømløs, Dessverre vil du bli sittende og spille gamle spill på den helt nye konsollen, og det er litt av et antiklimaks, selv om noen av spillene er blitt optimalisert for dette.

Microsofts flaggskipkonsoll er like kraftig som vi hadde håpet. 

Kjøp den hvis du ønsker minimal innlastingstid og en mer silkemyk spillopplevelse, en flott audiovisuell multimediaopplevelse, få en ny opplevelse av dine gamle Xbox-spill og tilbehør og mer kontroll over lagringen.

Viktig lesning: Les vår test av Xbox Series X og vår oversikt over de beste Xbox Series X-spillene.

En spillkonsoll av typen Xbox Series S under en tilhørende kontroller.

Xbox Series S er en rimeligere modell fra den nyeste generasjonen. (Image credit: Future)
En rimeligere modell fra den nyeste generasjonen

Spesifikasjoner

Prosessor: 8-kjerners 3,6 GHz (3,4 GHz med SMT) custom AMD 7nm
Grafikkort: 4 teraflops ved 1.565GHz
RAM: 10 GB GDDR6
Bildefrekvens: Opp til 120 fps
Oppløsning: 1440p med oppskalering til 4K
Optisk stasjon: Ingen diskstasjon
Lagringsplass: 512 GB NVMe SSD
Tilgjengelig lagringsplass: 364 GB

Grunner til å kjøpe

+
Den minste Xboxen som er skapt
+
Kompakt design, kraftige spesifikasjoner
+
Helt stillegående
+
Raskere innlasting

Grunner til ikke å kjøpe

-
Legger seg på 1440p under spilling
-
512 GB SSD fylles opp fort
-
Ingen diskstasjon

Xbox Series S er en modell fra den helt nye konsollgenerasjonen til Microsoft, og den går løs på oppgaven på en litt annen måte en storesøsteren Xbox Series X. Den begår noen av de samme store sprangene, med høy bildefrekvens, ray tracing og superrask innlasting, men koster vesentlig mindre, noe som også innebærer at det er inngått noen viktige kompromisser.

Lagringsplassen er vesentlig mindre enn på Series X, og gaming skjer med en oppløsning på 1440p, med oppskalering til 4K ved tilkobling til en ultra-HD-skjerm. Et knippe spill er skapt i ekte 4K, som Ori and the Will of the Wisps, men maskinen er laget for å kjøre spill i lavere oppløsning.

Xbox Series S må også klare seg uten 4K HD Blu-Ray-spilleren til Series X, og selv om dette kan være å gi avkall på for mye for mange brukere, er Xbox Series S en vesentlig billigere og mindre enhet som likevel kan spille den nyeste generasjonens spill.

Spillene på Xbox Series S tar seg imponerende godt ut, med høyere bildefrekvens, økt oppløsning (sammenlignet med Xbox One og Xbox One S) og raskere innlasting. Likevel er det ikke like visuelt flott som på Series X, på grunn av den manglende 4K-oppløsningen.

Men gamere som ikke vegrer seg for å kjøpe spill digitalt, eller som abonnerer på Xbox Game Pass, kan glede seg over alle den nye generasjonens funksjoner på Microsoft billigkonsoll. Xbox Series S er en fin innstegsmodell, uten det store økonomiske utlegget som følger med en anskaffelse av den fullverdige nestegenerasjonskonsollen.

Hvis du derimot foretrekker å kjøpe fysiske spill, eller har en stor samling med Xbox One-spill, mangler Xbox Series X en diskstasjon som kan håndtere disse spillene.

Konsollen har dessuten bare en lagringsplass på 512 GB, og du kan ikke utvide lagringsplassen. Og selv om SSDen er dramatisk raskere enn de gamle mekaniske diskene i Xbox One X og Xbox One S, kan det fort bli fullt. 

For eiere av Xbox One som gjerne vil oppgradere uten å blakke seg helt, er Xbox Series S et utmerket valg – hvis du også godtar konsollens begrensninger. Hvis du derimot allerede har en Xbox One X og en 4K-skjerm, burde du heller vurdere å oppgradere til Xbox Series X.

Kjøp den hvis du vil spare penger, men likevel få gleden av den nye generasjonens gamingopplevelser, du planlegger å anskaffe deg de fleste spillene via Xbox Game Pass og Xbox Live Gold, og du er lei av å vente lenge på innlasting av spill.

Viktig lesning: Les vår test av Xbox Series S og vår oversikt over de beste Xbox Series X/S-spillene.

En spillkonsoll av typen Xbox One S sammen med den tilhørende kontrolleren på en bordplate.

Xbox One S er et rimelig mediasenter. (Image credit: TechRadar)
Det rimelige mediasenteret

Spesifikasjoner

Mål: 29,5 x 22,6 x 6,4 cm (B x L x H)
GPU: 917 MHz, AMD Radeon™-basert grafikkytelse
RAM: 8 GB med GDDR3
Maks. oppløsning: 1080p (maks. 2160p for video)
Optisk driver: 4K/HDR Blu-ray
Lagringsplass: 500 GB, 1 TB eller 2 TB

Grunner til å kjøpe

+
Svært rimelig konsoll
+
4K Blu-ray-spiller
+
Spill i oppskalert 4K

Grunner til ikke å kjøpe

-
Ikke mange bra spill eksklusivt for konsollen
-
Oppskaleringen er ikke spesielt avansert

Er du ute etter en konsoll på innstegsnivå, men er uinteressert i det PlayStation har å by på? Hvorfor ikke prøve deg på Microsofts Xbox One S. Denne konsollen har overgått den opprinnelige Xbox One av mange årsaker. Den har en mye mindre, mer elegant utforming, og den er dessuten litt kraftigere.

Noe denne konsollen kan gjøre som du ikke får på standardutgaven av PS4 er oppskalert 4K. Xbox One S' 4K-kapasitet er imidlertid ikke på samme nivå som PS4 Pro eller Xbox One X. Her strekkes bare 1080p-bildene slik at de passer en 4K-skjerm, uten snedig checkerboarding. Men likevel er denne enkle oppgraderingen rimelig imponerende med tanke på at du får konsollen fra rundt 2000 kroner.

For å kompensere for mangelen på gode, konsolleksklusive spill, har Xbox langt bedre bakoverkompatibilitet enn konsollene til PlayStation. Med Xbox One S får du adgang til å kjøpe og spille de opprinnelige Xbox- og Xbox 360-spillene, og mange av disse er jo blitt viktige klassikere.

Hvis du noen gang har hatt en Xbox-konsoll og du har tatt vare på spillene derfra, er Xbox One S noe for deg. Det samme gjelder hvis du gikk glipp av spillene den gangen, og gjerne vil prøve deg på dem.

Et felt der Xbox utklasser PlayStation fullstendig er når det gjelder hjemmeunderholdning generelt. Selv om begge konsollene kan strømme fra et utvalg av underholdningsapper som Netflix og Amazon, har Xbox også en egen integrert Blu-ray-spiller. 

De nye PS5- og Xbox-konsollene (med unntak av Series S) har imidlertid også denne muligheten, så det er ikke et like viktig salgspunkt som det en gang var. Likevel, hvis prisen er viktig og du vil ha en rimeligkonsoll som også kan spille 4K Blu-ray, så kan den være et godt valg.

Xbox One S kan riktignok by på oppskalert 4K, men metoden som benyttes er langt mindre intelligent enn de mer avanserte løsningene som er valgt for PlayStation 4 Pro. Så hvis du er ute etter en velpolert 4K-opplevelse, er det bedre å spandere litt ekstra på en PlayStation 4 Pro, Xbox Series X, Xbox Series S eller PS5.

Vi vil imidlertid heller anbefale deg å gå til anskaffelse av Xbox Series S (over), ettersom den gir deg alt det nyeste innen gaming uten den stive prisen til Xbox Series X.

Kjøp den hvis: du ønsker deg rimelig, oppskalert 4K, en Ultra HD Blu-ray-spiller, glimrende bakoverkompatibilitet og en konsoll til rundt 2000 kroner.

Nyttig lesning: Pass på å lese hele vår test av Xbox One S, i tillegg til vårt utvalg av de beste spillene for Xbox One for å se hva du kan få spille.

Nintendo Switch

En spillkonsoll av typen Nintendo Switch OLED flankert av pyntefigurer på en bordplate.

Nintendo Switch OLED er en oppgradert klassiker. (Image credit: Future)
En oppgradert klassiker

Spesifikasjoner

Mål: 24,1 x 1,3 x 10,2 cm (B x D x H), med Joy-Cons
Prosessor: 768 MHz (dokket )/307.2 MHz (frikoblet) Nvidia custom Tegra SOC
RAM: 4 GB
Maksimal oppløsning: Dokket 720p, frikoblet 1080p
Optisk drev: Nei
Lagringsplass: 32 GB (utvidbar)
Bærbar batterikapasitet: Rundt 3–7 timer

Grunner til å kjøpe

+
7"-skjerm, større enn på Switch
+
OLED-skjerm
+
Forbedrede høyttalere

Grunner til ikke å kjøpe

-
Ingen oppgraderinger i TV-modus
-
De samme innvendige spesifikasjonene
-
Holdbarhetsbekymringer

Nintendo Switch OLED kom på markedet på sensommeren i 2021, og innebærer en fin oppgradering av standardversjonen av Switch – men den passer ikke for enhver.

Nintendo Switch OLED kan skilte med en 7-tommers OLED-skjerm som gir perfekte svartnivåer og presis fargegjengivelse – samt et større bilde enn på den eldre standardversjonen av Switch. Her får du dessuten forbedrede høyttalere med fantastisk lyd. OLED-modellen kan også skilte med en innvendig lagringsplass på 64 GB, altså det dobbelte av kapasiteten til Switch og Switch Lite. Den har også fått et nytt og bedre stativ.

Nintendo Switch OLED er likevel et nokså feilslått produkt, på grunn av konsollens opprinnelige hybriddesign. Hvis du dokker Switch OLED, forsvinner nemlig fordelene med den vakre, nye syvtommersskjermen, det redesignede stativet og de forbedrede høyttalerne. 

Nintendo Switch OLED kan heller ikke by på 4K eller forbedringer i de innvendige spesifikasjonene. Dermed er ikke ytelsen i nærheten av den du vil oppleve med PlayStation- eller Xbox-konsollene. Du får imidlertid tilgang til de eksklusive Nintendo-spillene, men med Switch får du et langt mer begrenset antall tredjepartsutgivelser enn med PlayStation eller Xbox.

Hvis du er en førstegangskjøper av Switch, er dette utvilsomt konsollen du velger, men forbedringene som er gjort med Switch OLED gavner egentlig bare dem som bruker den på bordet eller i håndholdt modus. 

Kjøp denne hvis du ønsker deg: en konsoll som skal brukes med TVen hjemme og tas med på farten, som gir adgang til Nintendos eksklusive spill og som har en større og bedre skjerm enn på standardutgaven av Switch.

Videre lesning: Vil du vite mer om denne konsollen? Her finner du vår fullstendige test av Nintendo Switch OLED. Vi har også en oversikt over over de beste spillene for Switch-konsollene. 

Spillkonsollen Nintendo Switch med kontrollere og en TV mot en hvit bakgrunn.

Nintendo Switch er blitt noen år gammel, men den er stadig svært populær. (Image credit: Nintendo)
Hybridløsning

Spesifikasjoner

Mål: 10,1 x 24,1 x 13,7 cm (B x L x H) med Joy-Cons
GPU: 768 MHz (tilkoblet)/307.2 MHz (frakoblet) Nvidia custom Tegra SOC
RAM: 4 GB
Maks. oppløsning: tilkoblet 720p, frakoblet 1080p
Optisk driver: Ingen
Lagringsplass: 32 GB (utvidbar)
Bærbar batterikapasitet: rundt 3 - 7 timer

Grunner til å kjøpe

+
Bærbar/hjemmekonsoll
+
Flotte konsolleksklusive spill

Grunner til ikke å kjøpe

-
Ikke like kraftig som andre hjemmekonsoller
-
Lite utvalg av tredjepartsspill
-
Mangelfull online-tjeneste

Nintendo Switch er blitt flere år gammel, og den er stadig svært populær. Dette skyldes at du både kan bruke den håndholdt og som en hjemmekonsoll tilkoblet en TV.

På Switch finner du et hurtigvoksende spillutvalg som også er det mest varierte fra Nintendo på årevis. Nintendos Switch gir deg alle slags opplevelser, fra spennende eksklusive spill som Super Mario Odyssey til viktige indie-spill som Stardew Valley.

Switch byr ikke på den samme kraften som standardmodellen av PlayStation 4 eller Xbox-konsollene, og den støtter definitivt ikke 4K eller HDR (skjermen er på fattige 720p). Så om du er på jakt etter en konsoll som ligger an til å vinne kampen om spesifikasjonene, er det ikke denne.

Her vil du heller ikke finne så mange av de beste og nyeste tredjepartsspillene. Selv om du nå finner spill som Doom, Skyrim og LA Noire, har mange av disse spillene vært tilgjengelige på andre plattformer i måneder eller år i forveien. Vi ser at dette langsomt begynner å endre seg, men flere av spillene vil nok ikke komme til denne konsollen uansett, bare på grunn av dens manglende kraft.

Og der PlayStation tilbyr VR, har Nintendo noe annet oppe i ermet, noe de kaller Nintendo Labo. Dette tilbehøret i papp er noe av det mest innovative vi har sett på årevis, og det kan virkelig utvikle seg til å bli noe stort.

Hvis denne konsollen blir litt for enkel for deg, er det nok bedre å vurdere en Nintendo Switch OLED, som gir deg større skjerm og livligere farger.

Kjøp denne hvis: du ønsker deg en konsoll som kan brukes hjemme og til tillegg brukes til spilling på farten, og som gir deg tilgang til eksklusive Nintendo-spill og du dessuten ikke er så opptatt av høy oppløsning og slagkraftige spesifikasjoner.

Nyttig lesning: Lyst til å vite mer om denne konsollen? Les hele vår test av Nintendo Switch. Vi har også en liste over de beste spillene konsollen har å tilby.

Nintendo Switch Lite i et par hender mot en sort bakgrunn.

Nintendo Switch Lite er en utelukkende håndholdt modell. (Image credit: Nintendo)
Utelukkende håndholdt

Spesifikasjoner

Mål: 9,1 x 20,8 x 1,4 cm
GPU: NVIDIA Custom Tegra-prosessor
Skjerm: Kapasitiv berøringsskjerm / 5,5-tommers LCD / **Oppløsning:** 1280x720
Lagringsplass: 32 GB (utvidbar)
Bærbar batterikapasitet: omtrent 3 - 7 timer

Grunner til å kjøpe

+
Mer bærbar enn Switch
+
Flott utvalg av farger
+
Behagelig utforming

Grunner til ikke å kjøpe

-
Begrenset til håndholdte spill
-
Ikke like behagelig som 3DS

Switch Lite kan skilte med den samme kraften som originalen, men leveres i en mindre og lettere pakke.

Det er verdt å merke seg at Lite er en fullkomment håndholdt enhet, og selv om du kan koble Joy-Cons til den, er den likevel beregnet for enkeltspillermodus. Det betyr at du ikke kan dokke den, og den leveres da heller ikke med Joy-Cons i utgangspunktet. Dette betyr også at du ikke kan spille alle spillene i Switch-biblioteket, for enkelte av dem krever dokking eller er skapt for flerspillermodus. Selv om du kan koble Joy-Cons til den, er likevel skjermen for liten til at du får skikkelig utbytte av det. 

Switch Lite er skapt for dem som uansett ikke bryr seg om Switch i dokket modus, og heller bare vil ta med seg spillene når de er på farten. Det at skjermen er mindre gjør den også enklere å betjene ved håndholdt bruk. 

Som på Nintendo Switch vil du nok trenge et separat microSD-kort til denne konsollen, ettersom du på et tidspunkt kommer til å merke den interne lagringsplassens klare begrensninger.

Kjøp denne hvis: du ønsker deg et bærbart og behagelig alternativ til Nintendo Switch.

Nyttig lesning: Ute etter å få vite mer om denne konsollen? Les hele vår test av Nintendo Switch Lite. Vi har også en oversikt over de beste spillene til Nintendo Switch – selv om noen av disse kan skje ikke er kompatible med Lite-enheten.

Valve Steam Deck

En spillkonsoll av typen Steam Deck i skrivebordsmodus.

Valve Steam Deck er en suveren håndholdt enhet. (Image credit: Future)
En suveren håndholdt enhet

Grunner til å kjøpe

+
Velkonstruert
+
God ytelse
+
Enormt spillbibliotek
+
Innovativ og fleksibel

Grunner til ikke å kjøpe

-
Langsom lastetid
-
Kort batteritid
-
Ikke feilfri programvare

Valve Steam Deck er den nyeste håndholde konsollen i denne oversikten. Den er det nærmeste vi kommer en hybrid mellom en konsoll og en PC. Den ser ut som en Switch på boler, og som nvanet Steam Deck antyder, kjører den Steam-spill. Dette er supert for PC-gamere som allerede har et omfattende spillbibliotek, og det er massevis av kraft i denne klumpete, håndholdte samen til å kjøre grafikkmessig krevende spill som God of War og Elden Ring. Men konsollen utmerker seg virkelig når det gjelder indie-spill.

Den kjører Steam OS, som er en Linux distro. Grensesnittet er brukervennlig, som på Switch og PS5. Men du kan også bruke den i desktop-modus, slik at du kan installere et knippe programmer som ikke er tilknyttet Steam. Dermed er dette også litt som en superbærbar PC. I vår test opplevde vi noen ulemper som er velkjente for PC-gamere, men som kan være frustrerende for konsollbrukere. Den kan bråke en hel del, og særlig ved kjøring av krevende spill, ettersom viftene jobber på høygir for å holde komponendene kjølige. Batterikapasiteten er dessuten svak. Her snakker vi om mindre enn to timer ved kjøring av AAA-spill. Det må likevel sies at Valve har gjort en god jobb med å kjøre ut programvareoppdateringer som har bidratt til å redusere disse problemene. Hvis du holder deg til litt mindre grafikkintense indiespill, kan batteriet holde det gående i 4 til 6 timer.

Hvis du er vant til Switch, kan du oppleve Steam Deck som litt vanskelig å holde i, men operativsystemets åpenhet og maskinens rå kraft gjør Steam Deck til en av de beste konsollene på markedet, og særlig for PC-gamere. 

Kjøp den hvis du vil: Ha med deg PC-spillene på farten uten å måtte gå til anskaffelse av en laptop. 

Videre lesning: Vil du vite mer om denne konsollen? Ta en titt på vår test av Steam Deck.

Prissammenligning

Dette er slutten på vår liste over de beste spillkonsollene på markedet, men det betyr ikke at vi ikke kan hjelpe deg videre. I dette avsnittet sammenligner vi nemlig prisene på alle spillkonsollene i listen vår, slik at det skal bli lettere for deg å velge modellen som passer aller best for deg og din bruk. 

Geir Tandberg Steigan

Skribent, forfatter og illustratør med en spesiell forkjærlighet for produkter og brukergrensesnitt fra Apple. 

Med bidrag fra