Bästa routern 2018: få snabbare surf i ditt hem

best wireless routers

Psst! Black Friday-rean närmar sig och här på TechRadar kan du alltid hitta marknadens bästa erbjudanden och rabatter.

Det är viktigare än någonsin att våra trådlösa routrar fungerar som de ska, nuförtiden gör vi ju nästan allt via nätet och då finns det inget värre än långsamma eller avbrutna uppkopplingar. Vill du ha en pålitlig internetuppkoppling bör du ta en närmare titt på vår lista över de bästa trådlösa routrarna 2018.

Det kan kännas lockande att betala för en snabbare uppkoppling hos sin internetleverantör, men kanske klarar du dig med ditt gamla abonnemang om du investerar i en ny router i stället. Det spelar ju ingen roll hur snabbt internet du har på pappret om din router inte klarar av hastigheten.

Det finns många olika sorters trådlösa routrar på marknaden, så det kan vara svårt att hitta rätt modell på egen hand. Men oavsett vilka behov du har hittar du säkerligen en lämplig modell i vår lista.

1. Google Wifi

Framtidens trådlösa nätverk är här

Hastighet: 802.11ac 5GHz: 101,41 Mbps, 2,4GHz: 47,53 Mbps | Anslutningar: 2 x Gigabit Ethernet-portar per Wifi-nod (1 WAN och 1 LAN port vardera) | Funktioner: AC1200 2 x 2 Wave 2 Wi-Fi, TX strålformning, Bluetooth Smart

Superenkel installation
Prisvärd
Begränsad hårdvarukontroll
Lägre hastighet i ac-läge

Framtiden för trådlösa routrar är här i och med lanseringen av Google Wifi. Nu slipper du skaffa räckviddsförlängare för att kunna använda ditt trådlösa nätverk överallt i huset.

Tanken bakom Google Wifi är enkel, köp en uppsättning noder och placera ut dem i ditt hem. Sedan skannar du bara en QR-kod och vips kan du surfa var du än befinner dig i huset. Det här är inte bara den bästa trådlösa routern du kan köpa, det är även den enklaste att installera.

Läs hela recensionen: Google Wifi (på engelska)

2. Asus RT-AC86U

Lika snabb som snygg

Hastighet: : 802.11ac 1734 Mbps | Anslutningar: : 5 x Gigabit LAN, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0 | Funktioner: : MU-MIMO, Traffic Analyzer, Adaptive QoS WTFast Gamers Private Network

Den fasta mjukvaran har allt som behövs
Mycket snabb hastighet och lång räckvidd
Den fasta mjukvaran är kanske lite väl komplicerad
Design som inte passar alla

Med tanke på att Asus är känt för sina speldatorer är det kanske inte så konstigt att Asus RT-AC86U har en svartröd design som för tankarna till djävulen. Var du än placerar den kommer den att sticka ut - på gott och ont.

Bortsett från designen är hårdvaran riktigt bra, särskilt med tanke på prislappen. Om du letar efter en snabb router till ett bra pris är det här ett klokt köp. 

Läs hela recensionen: Asus RT-AC86U (på engelska)

3. Netgear Orbi AC2200 RBK23

Mindre än sin föregångare

Hastighet: 802.11ac 5GHz: 68,88 Mbps | Anslutningar: 2 x Gigabit Ethernet-portar | Funktioner: Disney Circle föräldrakontroll, kan ställas in från mobilen, Tri-Band, modulär

Snabb
Mindre än sin föregångare
Fortfarande dyr

När den första modellen av Netgear Orbi kom ut var det rena rama revolutionen vad gäller trådlösa routrar. Nu är det dags för Netgear Orbi AC2200 RBK23, en billigare modell för vanligt folk. Den har färre antenner och ethernet-portar än originalet, men det borde ändå räcka mer än väl för de flesta hushåll. På plussidan är den mindre, så den tar inte särskilt mycket plats.

Läs hela recensionen: Netgear Orbi AC2200 RBK23 (på engelska)

4. Samsung Connect Home

Det smarta valet

Hastighet: AC1300 (5GHz: 866Mbps; 2,4GHz: 400Mbps) | Anslutningar: 2 x Gigabit Ethernet per wifi-nod | Funktioner: MU-MIMO, Smart-home hubb, Tri-band Wi-Fi, stöd för smarta enheter

Prisvärd
Inbyggd hubb för smarta prylar
Vissa funktioner strular

Nuförtiden har vi många uppkopplade apparater i våra smarta hem, men det kan lätt bli rörigt med alla modem, routrar, hubbar och så vidare. Här kommer Samsung Connect Home in i bilden, den kan nämligen ersätta många av dina gamla prylar.

Det är kanske inte den mest funktionsrika routern på marknaden, men den kan ändå konkurrera med Google Wifi om att vara en av de bästa routrarna för dig som har massor av smarta enheter.

Läs hela recensionen: Samsung Connect Home (på engelska)

5. TP-Link Archer C5400 v2

Skumt utseende, utmärkt prestanda

Hastighet: 802.11ac 5GHz: 2167 Mbps, 2,4GHz: 1000 Mbps | Anslutningar: 4 x LAN, 1 x WAN, 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0 | Funktioner: MU-MIMO, Tri-band Wi-Fi, 8 externa antenner, Alexa röststyrning

Snabb och kraftfull
Stöd för Alexa och IFTTT
Dyr

Om du letar efter en trådlös router som ser ut att komma från en science fiction-film är TP-Link Archer C5400 v2 ett bra val. Visserligen är det inte en mesh-router som Google Wifi, men den erbjuder avancerade funktioner till ett överkomligt pris och dessutom är installationen enkel. Den ser skum ut, men om du letar efter en bra router till ditt hem finns det inte många alternativ som är bättre.

Läs hela recensionen: TP-Link Archer C5400 v2 (på engelska)

Netgear Orbi Pro

6. Netgear Orbi Pro

En mesh-router för kontoret

Hastighet: 802.11AC 3Gbps | Anslutningar: 1 x Gigabit WAN, 4 x Gigabit LAN | Funktioner: Modulärt nätverk, modern design, enkel installation, separerad trafik

Enkel att använda 
Fantastisk prestanda
Dyr

Om du arbetar på ett kontor och vill ha en av de bästa routrarna för ditt företag, så bör du spana in Netgear Orbi Pro. Precis som ovannämnda Netgear Orbi handlar det om ett modulärt wifi-nätverk, men med vissa design- och prestandaförändringar för företagsbruk. Det är inte billigt, men om ditt företag förlorar pengar på grund av långsamma uppkopplingar är det värt vartenda öre.

Läs hela recensionen: Netgear Orbi Pro (på engelska)

D-Link Covr-C1203

7. D-Link Covr-C1203

En mesh-router för alla

Hastighet: 2,4 GHz: 300Mbps; 5GHz: 866Mbps | Anslutningar: 2 x Gigabit Ethernet LAN per nod | Funktioner: MU-MIMO, föräldrakontroll, smart nätverkskontroll

Prisvärd
Utmärkt räckvidd
Inte så snabb som den skulle kunna vara 

Om du vill ha en billig mesh-router utan en massa teknisk mumbo-jumbo, då kan D-Link Covr-C1203 vara den perfekta trådlösa routern för dig. Den erbjuder lika hög täckning som Google Wifi till en lägre kostnad, men med lite lägre hastighet. Den är ändå tillräckligt snabb för de flesta användare och den har dessutom en attraktiv triangulär design som passar in i de flesta hem.

Läs hela recensionen: D-Link Covr-C1203 (på engelska)

Eero Home Wi-Fi System

8. Eero Home Wi-Fi System

En mesh-router för proffsen

Hastighet: 802.11AC 1300mbps | Anslutningar: 2 x Gigabit WAN/LAN | Funktioner: Modulärt nätverk, modern design, säkerhetsmjukvara, dynamisk omstyrning

Kraftfull
Smälter in i omgivningen
Dyrare än konkurrenterna

Om du är intresserad av en mesh-router, men vill behålla kontrollen över ditt nätverk är Eero Home Wi-Fi System det bästa valet. Den är visserligen dyrare än sina konkurrenter, men tack vare användningen av AI får du en extremt säker anslutning. Dessutom får du 1Password, MalwareBytes och Encrypt.me VPN på köpet.

Tyvärr är räckvidden sämre än för Google Wifi och Netgear Orbi, men sett till prestanda är Eero Home Wi-Fi System bäst i klassen.

Läs hela recensionen: Eero Home Wi-Fi System (på engelska)

9. Amplifi HD

En mesh-router som är snygg

Hastighet: 802.11AC 1300mbps | Anslutningar: 1 x Gigabit WAN, 4 x Gigabit LAN | Funktioner: Modulärt nätverk, modern design, LCD-pekskärm

Modernt utseende
Enkel installation
Dyr i jämförelse

Den må vara dyrare än Google Wifi för liknande prestanda, men Amplifi HD har en modern design som kan vara värd de extra slantarna. Tack vare utseendet lär routern inte gömmas undan, vilket kan ge längre räckvidd i slutändan.

Det här är en snygg trådlös router med utmärkt prestanda, om du nu har råd med den. 

Läs hela recensionen: Amplifi HD (på engelska)

10. Linksys WRT32X Gaming Router

En spelrouter med rejäl prestanda

Hastighet: : AC3200 | Anslutningar: : 1 x Gigabit WAN, 4 x Gigabit LAN, 1 x USB 3.0, 1 x eSATA/USB 2.0 | Funktioner: : Killer Prioritization Engine, anpassningsbar firmware, 1,8GHZ Dual-Core CPU, MU-MIMO

Riktigt bra hastighet
Firmware som är enkel att använda
Väldigt dyr

Linksys WRT32X påminner inte så lite om kraftpaketet Linksys WRT3200, vilket inte är så konstigt eftersom de har en hel del gemensamt. Vi bjuds på samma komponenter och en attraktiv design, men med en anpassningsbar firmware som är enkel att använda. 

Du får betala en hel del för denna ompaketering, men om du är på jakt efter pålitlig prestanda när du spelar online-spel så är Linksys WRT32X ett av de bästa köpen för dina behov.

Läs hela recensionen: Linksys WRT32X Gaming Router (på engelska)

Joe Osborne och Gabe Carey har också bidragit till denna artikel.