Bästa fullformatskamera 2024

PRICE
VERDICT
REASONS TO BUY
REASONS TO AVOID
VERDICT
REASONS TO BUY
REASONS TO AVOID
Bästa fullformatskamera
Bästa fullformatskamera (Foto: Future)

Om du funderar på att uppgradera till en fullformatskamera, har du kommit till rätt ställe, eftersom vi här kommer att lista de bästa kamerorna i fullformat som du kan köpa just nu.

Vad gör en fullformatskamera så speciell? De flesta digitala systemkameror och kompakta (spegellösa) systemkameror har en APS-C-sensor, där sensorns fysiska dimensioner mäter 23,6 x 15,7 mm (22,2 x 14,8 mm på Canon-kameror).

En fullformatskamera har större dimensioner på 36 x 24 mm, som är samma storlek som en klassisk 35 mm film, därav namnet "fullformat". Detta ger en yta 2,5x större än en APS-C-sensor.

Detta möjliggör större pixlar på sensorn, vilket ger bättre möjlighet att ta upp ljus, vilket i sin tur betyder bättre bildkvalitet - speciellt vid höga känsligheter.

Spegelreflexkameror i fullformat brukade vara förbehållna professionella fotografer, men eftersom kostnaderna har sjunkit och billigare modeller har börjat dyka upp kan många seriösa amatörer och entusiaster nu dra fördel av fotografering i fullformat.

Men det är inte bara spegelreflexkameror som gillar att använda sensorer i fullformat. Sony ruskade om marknaden rejält med sin Alpha A7-serie med spegellöst fullformat. Detta ledde till att både Canon och Nikon nyligen lanserade konkurrerande spegellösa modeller (för att komplettera snarare än ersätta sitt sortiment av spegelreflexkameror), och Panasonic har alldeles nyligen tillkännagivit att de också hoppar på tåget med sina nya spegellösa kameror i fullformat – S1R och S1.

För att få en uppfattning om vilken typ av spegelreflex- eller spegellös kamera du kan få till vilket pris, kolla in våra topplistor över Bästa systemkameran och bästa kompakta systemkameran. Om tekniken i sig är av underordnad betydelse för dig, läs vidare –  här är vår topplista över de bästa fullformatskamerorna, både spegelreflex och spegellösa, du kan köpa just nu:

Kommer snart ...

Varför du kan lita på TechRadar Våra expertgranskare spenderar timmar på att testa och jämföra produkter och tjänster så att du kan välja det bästa för dig. Läs mer om hur vi testar.

Flera tillverkare har tillkännagivit att de har fullformats-flaggskepp på gång, vilket lovar att fortsätta trenden med banbrytande fullformatsprestanda under nästa år.

Nikon Z9 som tillkännagavs i mars kommer att vara det första flaggskeppet i fullformat som använder företagets Z-objektiv. Nikon hävdar att det kommer att erbjuda "den bästa stillbilds- och videoprestanda" av någon kamera i varumärkets historia. Det finns ingen konkret information om utgivningsdatum eller prissättning, men Nikon har avslöjat att Z9 kommer att ha en ny CMOS-sensor i FX-format, en ny processor och stöd för 8K-videor - som bör göra det möjligt för den att kunna konkurrera direkt med Canons bästa fullformatsmodeller.

Canon sitter inte heller still. I april avslöjade den japanska tillverkaren att de jobbar med ett annat tillskott till sin växande EOS R-serie - EOS R3. Precis som med Nikon Z9, är detaljer kring tidpunkt och prissättning ännu inte bekräftade, men Canon har delat lite information om funktioner för EOS R3. Pro-modellen kommer enligt uppgift att ha Canons nya 35-tums, bakgrundsbelysta CMOS-sensor som drivs av en Digic X-processor, och den kan enligt uppgift fotografera kontinuerligt med supersnabba 30 bilder per sekund. R3 lovar också att leverera en revolution inom autofokus: djupinlärningsalgoritmer kommer enligt uppgift att introducera förmågan att spåra torsos, medan autofokuset för ögonkontroll kommer att justera AF-ramen baserat på användarens ögonrörelser.

På andra håll har Panasonic lovat att "stärka" sitt fullformatsutbud, medan Sony ryktas arbeta med A7R V - en efterföljare till A7R IV i fullformat.

Vi kommer att ge dig all den senaste informationen om dessa nya modeller så snart de dyker upp, och vi kommer att testa samtliga så fort de blir tillgängliga. Under tiden kan du kolla in listan här nedanför för att hitta de bästa fullformatskamerorna du kan köpa just nu.

Bästa fullformatskamera 2022

Sony A7 IV

(Image credit: Future)
Drömmen för de som gillar fullformat

Specifikationer

Sensor: Fullformat
Megapixlar: 33MP
Autofokus: 759 punkters AF
Skärm: 3 tums vinlingsbar skärm, 1 037 punkter
Max antal bilder per sekund: 10
Video: 4K vid 60p
Användarnivå: Entusiast

Anledningar att köpa

+
Imponerande 33 MP-sensor
+
Klassledande autofokus

Anledningar att låta bli

-
Dyrare än sin föregångare
-
Kraftigt beskuren 4K-video
-
Komplex för nybörjare

Sonys A7 III har länge varit en fullformatsfavorit bland entusiaster, så det skulle aldrig bli lätt att förbättra modellen – men A7 IV levererar mer än väl. En prisökning betyder att den inte riktigt är det instegsalternativ som dess föregångare var, men det finns gott om förbättringar för att motivera inflationen. Även om en ny 33 MP-sensor inte dramatiskt förbättrar kvaliteten på stillbilder, bidrar den till en mångsidig fotograferingsupplevelse som är bättre överallt.

Den drivs av en Bionz XR-processor och är en hybridkamera som är bra i nästan alla situationer. Även om det finns en beskärning på 4K-material, ger Eye AF och 10-bitars stöd en skjuts. Visst, det är inte den lättaste kameran för nybörjare att ta tag i. Det är inte heller det bästa värdet för puristiska stillbildsfotografer. Men lägg till en enorm CFexpress-kortbuffert i mixen och Sony A7 IV formas som en övertygande fullformats allround.

Läs hela recensionen av Sony A7 IV

Canon EOS R6

Bästa fullformatskamera - Canon EOS R6 (Image credit: TechRadar)

2. Canon EOS R6

Det billigare syskonet till R5 erbjuder enastående stillbildsprestanda.

Specifikationer

Sensor: Fullformats CMOS
Megapixlar: 20,1 MP
Autofokus: 6,072-punkts AF
Skärmtyp: 3-tums vinkelbar pekskärm, 1,620K punkter
Seriefotografering: 20 fps
Video: 4K vid 60p
Användarnivå: Entusiast

Anledningar att köpa

+
Klassens bästa autofokus
+
Utmärkt IBIS i fullformat

Anledningar att låta bli

-
Dyr för att vara en entusiastkamera
-
Nedslående JPEG-dynamiskt omfång

Canons EOS R6 är en billigare version av kraftverket EOS R5 och kan mycket väl bli Canons mest populära kamera - med goda skäl. En ergonomisk design gör att R6 är bekväm för användning hela dagen och i kombination med Canons enastående första försök på bildstabilisering i kroppen, visar den sig vara ett absolut nöje att fotografera med.

Dess videospecifikationer kan inte konkurrera med R5:s 8K-specifikationer, men att spela in i 4K/60p över sensorns hela bredd är knappast illa. Hur som helst har Canon gjort klart att EOS R6 först och främst är en stillbildskamera. Och det är en utmärkt sådan: 12 fps mekaniska burst-hastigheter hoppar till 20 fps när du byter till den elektroniska slutaren, medan tillägget av Dual Pixel CMOS autofokus till 20,1 MP-sensorn resulterar i en betydande förbättring av autofokus och spårningsprestanda.

EOS R6:s sensorupplösning är inget särskilt och JPEG-dynamikområdet kan vara lite nedslående, med brist på detaljer i höjdpunkter och skuggor, men den övergripande bildkvaliteten är ändå jättebra. Det är ingen tvekan om att EOS R6 representerar en massiv uppgradering från EOS 6D Mark II - eller till och med EOS R och EOS RP - även om prestandan kommer att kosta dig.

Nikon Z6 II

Bästa fullformatskamera - Nikon Z6 II (Image credit: Future)

3. Nikon Z6 II

En polerad allround-kamera som kryssar i alla prestanda-boxar.

Specifikationer

Sensor: Fullformats CMOS
Megapixlar: 24,5 MP
Autofokus: 273-punkts AF
Skärmtyp: 3,0-tums vinkelbar pekskärm, 2,100K punkter
Seriefotografering: 12 fps
Video: 4K vid 30p
Användarnivå: Entusiast/expert

Anledningar att köpa

+
Utmärkt bildkvalitet
+
Exemplarisk hantering och byggkvalitet

Anledningar att låta bli

-
Begränsade rörelser i skärmen
-
AF inte det mest avancerade

Med en fantastisk blandning av prestanda, hantering och värde var Nikon Z6 en av våra favorit spegellösa kameror i fullformat. Z6 II tar den mycket kapabla grunden och slätar ut några rynkor för att ge en ännu mer polerad fotograferingsupplevelse.

Oförändrad är 24,5 MP CMOS-sensorn, som fortsätter att fånga upp utmärkta detaljer och gott om dynamiskt omfång. Huvudtillägget är en andra EXPEED 6-bildprocessor, som ökar burst-fotografering till maximalt 14 fps och förbättrar autofokusprestandan. Videoinspelningen har också förbättrats, med en programvaruuppdatering som ska låsa upp 4K-inspelningar vid 60p, för att komplettera det nya 10-bitars HLG HDR-utmatningsalternativet.

I handen gör delar av magnesiumlegering, väderförslutningar och ett bekvämt grepp att Z6 II känns mer hållbar än konkurrenter, medan en ny UHS-II SD-kortplats löser en av dess föregångares största svagheter. Även om uppdateringarna kan verka relativt blygsamma har Z6 II blivit en ännu mer kompetent allround som ett resultat, vilket gör den till den mest konsekventa fullbildskameran du kan köpa.

Canon EOS R5

Bästa fullformatskamera - Canon EOS R5 (Image credit: Future)

4. Canon EOS R5

Canons bästa kamera någonsin ger ultimat stillbildsprestanda.

Specifikationer

Sensor: Fullformats CMOS
Megapixlar: 45 MP
Autofokus: 5940-punkts Dual Pixel AF
Skärm: 3.15-tums vinkelbar pekskärm, 2100K punkter
Max antal bilder per sekund: 20 fps
Videor: 8K vid 30p
Användarnivå: Entusiast

Anledningar att köpa

+
Enormt mångsidig stillkamera
+
Otroligt autofokus

Anledningar att låta bli

-
En rejäl investering
-
Begränsad videoinspelning

Som listan över specifikationer bekräftar, är den nya Canon EOS R5 ett otroligt kraftfullt verktyg. Det är faktiskt Canons bästa spegellösa kamera hittills. Fullformatssensorn på 45 MP är exceptionell och ger fantastiska bilder i svagt ljus med fantastisk brushantering även efter ISO 4000. Nästa generations Dual Pixel autofokus, som backas upp av Canons Digic X-processor, är lika utmärkt, med enastående noggrann spårning och djurigenkännings-färdigheter som kommer att imponera på alla safari-fotografer där ute. Den elektroniska slutaren ger också snabb fotografering vid 20 fps och skapar ett paket som är lika kapabelt på gatan som det är i studion. Mindre solida är dess hybrid-specifikationer: även om det är svårt att ignorera 8K-bilder med upp till 30 fps - och 4K med upp till 120 fps - begränsas R5:s mångsidighet för videografer av värmebegränsningar för inspelningstider, med långa "nedkylningsperioder". Dessutom är EOS R5 en rejä'l investering, speciellt om du vill ha de snabba CFexpress-korten som behövs för att låsa upp dess ultimata prestanda. Men om pengar inte är något problem, är det utan tvekan det bästa alternativet för fullformat för stillbildsfotografer.

Nikon Z7 II

Bästa fullformatskamera - Nikon Z7 II (Image credit: Future)

5. Nikon Z7 II

En övertygande mångsidig spegellös kamera i fullformat.

Specifikationer

Sensor: Fullformats CMOS
Megapixlar: 45,7 MP
Autofokus: 493-punkts AF
Skärmtyp: 3,2-tums vinkelbar pekskärm 2,100K punkter
Seriefotografering: 10 fps
Video: 4K vid 60p
Användarnivå: Entusiast

Anledningar att köpa

+
Snabbare allroundprestanda
+
Utmärkt hantering

Anledningar att låta bli

-
Blygsam uppgradering jämfört med Z7
-
Konkurrenter har överlägsen action-AF

Det kan verka som en blygsam uppgradering jämfört med den ursprungliga Z7, men den andra generationen av Nikons spegellösa modell har precis tillräckligt med justeringar för att göra den till ett övertygande alternativ.

Fysiskt sett är den väldigt bekant, då den har samma utmärkta formfaktor och hantering som Z7. Samma sak gäller 45,7 MP helskärmssensorn som vi gillade så starkt och som fortsätter att leverera skarpa detaljer från kant till kant, liksom ett klassledande dynamiskt omfång. En av de viktigaste omarbetningarna är processorkraften: dubbla Expeed 6-chip ger snabbare allroundprestanda med förbättrat autofokus, inklusive snabb och pålitlig AF för ögondetektering.

Ett större minne innebär att 10 fps burst-hastigheter kan upprätthållas längre, medan ett par SD/CFexpress-kortplatser ökar mångsidigheten. Videofunktionerna har också förbättrats, med inbyggt 4K/60 fps och möjlighet till Full HD 120 fps-videor. Visst, det kanske inte är något banbrytande, men en aggressiv prissättning gör detta alternativ ännu mer lockande, liksom en växande katalog med Z-systemlinser och tillbehör. Om du vill byta från en Nikon DSLR är det väl värt att överväga.

Sony A1

Bästa fullformatskamera - Sony A1 (Image credit: Future)

6. Sony A1

Ett förvånansvärt kraftfullt flaggskepp i fullformat.

Specifikationer

Sensor: Fullformats CMOS
Megapixlar: 50,1 MP
Autofokus: 759-punkts AF
Skärmtyp: 2,95-tums vinkelbar pekskärm, 1,440K punkter
Seriefotografering: 30 fps
Video: 8K vid 30p
Användarnivå: Expert

Anledningar att köpa

+
Otroligt snabb AF och burst
+
Enastående stillbilder och video

Anledningar att låta bli

-
Otroligt dyr
-
Menyer är fortfarande inte de bästa

Sony A1 är anmärkningsvärd i alla avseenden och är allt du någonsin kunnat önska dig kameraväg - förutsatt att du har djupa fickor. Helskärmssensorn på 50,1 MP ger en bildkvalitet som är oöverträffad, som backas upp av extremt snabb autofokus och otroliga bursthastigheter. Förutom att ta otroligt detaljerade stillbilder med hög upplösning kan den också spela in 8K raw-videor vid 30 fps, medan pro-anslutningsalternativ möjliggör snabba arbetsflöden. Fysiskt sett är A1 en välbekant, välbalanserad blandning av de bästa bitarna från Sonys modeller i A7- och A9-serien, kompletterad av en OLED EVF på 9,44 miljoner punkter som kompenserar mer än väl för den genomsnittliga skärmen. Om du orkar fippla runt lite med det komplexa menysystemet sätter A1:s enastående funktioner ett nytt riktmärke för spegellös prestanda - oavsett om du tar studioporträtt, sportbilder eller fotograferar djurliv. Det finns specialkameror som ger bättre värde, men för den ultimata mångsidigheten i fullformat är Sony A1 högst upp i listan.

  • Läs hela vår recension av Sony A1

Canon EOS R3

(Image credit: Future)
En av de bästa snabba kamerorna som någonsin gjorts

Specifikationer

Sensor: Fullformat
Megapixlar: 24.1MP
Autofokus: 1 053 punkters AF
Skärm: 3.2 tums vinklingsbar skärm, 4 300K punkter
Max antal biler per sekund: 12 (mekanisk slutare), 30 (elektronisk)
Video: 6K vid 60p
Användarnivå: Expert

Anledningar att köpa

+
Mycket snabb sensor
+
Kraftfulla AF-funktioner
+
Imponerande videospecifikationer

Anledningar att låta bli

-
Stor för en spegellös kamera
-
Ingen EVF-uppgradering från R5
-
Relativt låg upplösning

Vid första anblicken ser Canon EOS R3 ut som en tjock systemkamera från ett decennium sedan. Men låt inte dess formfaktor lura dig: Den där gamla skolans kropp är fullproppad med banbrytande teknik. Den främsta bland framstegen är 24,1 MP fullformatssensor. Även om dess pixelantal kan låta lågt, utrustar den staplade designen R3 med en snabb motor som kan leverera 30 fps obehandlad serietagning. Den minimerar också den rullande slutaren vid inspelning av 6K råvideo internt i 60p.

Tillsammans med en artikulerande pekskärm och förbättrad autofokusspårning (inklusive Eye Control AF som låter dig välja fokuspunkter genom att titta igenom EVF), representerar EOS R3 en sällsynt kombination av talanger. Faktum är att det är en av de mest avancerade snabba kamerorna som någonsin gjorts – och med ett robust skal av magnesiumlegering är den tillräckligt robust för att överleva både safari och sportevenemang. Fångsten? Dess pris är lika skrymmande som dess kropp. Men även om det helt klart är överdrivet för amatörer, sätter R3 en ny standard för proffs som vill ha det ultimata inom hastighet, kvalitet och prestanda.

Panasonic Lumix S5

Bästa fullformatskamera - Panasonic Lumix S5 (Image credit: Future)

8. Panasonic Lumix S5

Fullformatsprestanda från en Micro Four Thirds-kropp.

Specifikationer

Sensor: Fullformats CMOS
Megapixlar: 24,2 MP
Autofokus: 225-punkts AF
Skärmtyp: 3,0-tums vinkelbar pekskärm, 1,840K punkter
Seriefotografering: 7 fps
Video: 4K vid 60p
Användarnivå: Entusiast

Anledningar att köpa

+
Utmärkta videospecifikationer
+
Liten men ergonomisk kropp

Anledningar att låta bli

-
Låg max bursthastighet
-
Autofokus är inte bäst i klassen

Genom att kombinera en fullformatssensor med en kompakt men ergonomisk kropp visar Lumix S5 att Panasonic har tagit lärdom från sina tidiga spegellösa modeller i fullformat.

Kärnan består av samma 24,2MP-sensor som finns i S1 och som vi redan vet kan producera fantastiska bilder. I kombination med förbättrat autofokus, en utmärkt pekskärm och möjligheten att fotografera oklippt 4K vid 30p - plus 10-bitars internt - gör Lumix S5 till en utmärkt resekamera för både vloggers och stillbildsfotografer.

Det finns naturligtvis några kompromisser till följd av dess mindre, lättare kropp: den elektroniska sökaren på 2,36 m punkter erbjuder mindre än hälften så bra upplösning som det äldre syskonet till S5, medan den maximala bildhastigheten för seriefotografering är ganska långsam vid 7 fps. Dessutom ökar några av de större L Mount-linserna hela systemets storlek.

Lumix S5 är ändå en extremt funktionell fullformatshybrid. Den är bekväm att fotografera med och kan ge utmärkta resultat under en rad olika ljusförhållanden, samtidigt som den tar upp mindre plats i väskan än en GH5.

Sony A7R IV

Bästa fullformatskamera - Sony A7R IV (Image credit: Future)

9. Sony A7R IV

Ett otroligt högupplöst kraftverk i fullformat.

Specifikationer

Sensor: 61 MP fullformats CMOS
Objektiv: 24-105 mm, f/4 (kit)
Skärm: 3.0-tums vinkelbar pekskärm, 1 440000 punkter
Sökare: EVF
Max antal bilder per sekund: 10 fps
Videor: 4K 30 fps
Användarnivå: Avancerad

Anledningar att köpa

+
Fantastisk detalj - högsta MP-helskärmssensor
+
Snabbt och intelligent AF-system

Anledningar att låta bli

-
Rullande slutare i videor
-
Pekskärmen hade kunnat vara bättre

A7R IV är den studiovänliga kameran i Sonys fullformats-sortiment, och en som passar precis lika bra för att fotografera rörliga motiv eller landskap. Den har en extremt hög upplösning med en 61 megapixelsensor, jämfört med 42,4 megapixlar i den senaste versionen. Ett så högt antal pixlar gör att kameran kan plocka upp otroliga detaljer när den monteras på ett robust stativ i kontrollerad belysning. Noise kryper förutsägbart in snabbare än i en fullformatskamera med lägre upplösning, men det här är en utmärkt allroundkamera. Och även om det kräver noggrann fotografering för bästa resultat, innebär den effektiva stabiliseringen att den fortfarande fungerar bra i handhållet läge. 4K-videokvaliteten är också bra, bortsett från en svag rullande slutareffekt.

Sony A7S III

Bästa fullformatskamera - Sony A7S III (Image credit: Future)

10. Sony A7S III

Den nya kungen av 4K-video och fotografering i svagt ljus.

Specifikationer

Sensor: 12 MP fullformats CMOS
Skärm: 3.0-tums flervinkelspekskärm, 1,44 miljoner punkter
Sökare: 9,44 miljoner punkters EVF
Max antal bilder per sekund: 10 fps
Videor: 4K (upp till 120p)
Användarnivå: Expert

Anledningar att köpa

+
Klassledande kvalitet vid svagt ljus
+
Nytt Touch-gränssnitt

Anledningar att låta bli

-
Lite låg upplösning för stillbilder
-
Dyrare än föregångaren vid lanseringen

Det tog ett bra tag, men Sony A7S III var väl värd att vänta på för alla videografer. Det har fått en fullständig makeover jämfört med sin föregångare. Den här videofokuserade fullformatskameran bjuder på en ny pekskärm, pekgränssnitt, HDMI-port i full storlek och förbättrad bildstabilisering i kroppen. Det viktigaste kan vara kombinationen av en ny bakgrundsbelyst 12,1 MP helskärmssensor och Bionz XR-processorn, som ger enormt imponerande bildkvalitet, särskilt vid höga ISO-värden, plus ett kraftfullt autofokussystem som ger dig mer detaljerad kontroll än tidigare. Ja, upplösningen på 12,1 MP lutar åt den låga sidan för stillbilder, men A7S III borde verkligen inte räknas som en hybridkamera, särskilt om du huvudsakligen tar bilder för sociala medier eller thumbnails för ditt videoinnehåll.

Nikon Z5

Bästa fullformatskamera - Nikon Z5 (Image credit: Future)

11. Nikon Z5

En av de bästa spegellösa fullformatskamerorna just nu.

Specifikationer

Sensor: Fullformats CMOS
Megapixlar: 24,3 MP
Autofokus: 273-punkts hybrid AF
Skärm: 3.2-tums vinkelbar pekskärm, 1040K punkter
Max antal bilder per sekund: 4,5 fps
Videor: 4K vid 30p
Användarnivå: Nybörjare

Anledningar att köpa

+
Bekväm att hålla och använda
+
Riktigt bra autofokus

Anledningar att låta bli

-
Låg hastighet
-
Genomsnittliga videospecifikationer

Nikons senaste stora sensorsatsning är en av de bästa spegellösa fullformatskamerorna på marknaden just nu. Som nybörjaralternativ uppfyller den många krav. Dess väderförseglade kropp har ett stort, bekvämt grepp och en snygg kontroll-layout som är lättillgänglig i handen, med en 3-tums vinkelbar pekskärm som gör menynavigeringen enkel. Fullformatssensorn på 24,2 MP inuti bjuder på underbara bilder i en rad olika fotograferingsscenarier, medan den stora, ljusa EVF är fantastisk för inramning av bilder. Autofokus är också mycket imponerande, med det 273-punkts hybridsystem som fungerar bra för både statiska och rörliga motiv. Det finns dock några kompromisser: Bildhastigheten på 4,5 fps är väl sådär, medan 1,7x klippningen på 4K-bilder är en besvikelse. Och om du regelbundet fotograferar i svagt ljus, fungerar den bakbelysta sensorn på Z6 bättre vid högre ISO. Ändå levererar Z5 mycket för dem som letar efter sin första fullformatskamera - förutsatt att du har en rejäl budget. Det är dyrare än flera konkurrenter, och eftersom kostnaden för den äldre men mer kapabla Z6 fortsätter att sjunka, kommer potentiella köpare att stå inför ett svårt val.

Sony A7 III

Bästa fullformatskamera - Sony Alpha A7 III (Image credit: Future)

12. Sony A7 III

Den bästa fullformatskameran i sin prisklass.

Specifikationer

Sensor: Fullformats CMOS
Upplösning: 24,2 MP
Autofokus: 693-punkters AF
Skärm: 3 tums vinklingsbar pekskärm, 921 000 punkter
Max antal bilder per sekund: 10
Video: 4K
Användarnivå: Entusiast/Expert

Anledningar att köpa

+
693-punkters AF-system
+
10 bilder i sekunden

Anledningar att låta bli

-
Begränsad pekskärm
-
Batteritiden kunde vara bättre

A7 III må vara en fullformatskamera på instegsnivå i Sonys spegellösa sortiment, men det är inget dåligt. Detta är en lysande kamera för både entusiaster och proffs tack vare den utmärkta 24,2 MP fullformatssensorn, avancerad 693-punkts AF (lånad från flaggskeppet Alpha A9) och seriefotografering med 10 bilder i sekunden, vilket betyder att du aldrig kommer att missa en bild. Det kan också filma obeskuren video i 4K, får ett mycket bra 5-axels bildstabiliseringssystem och elektronisk sökare med hög upplösning. I denna prisklass är kameran ensam herre på täppan.

Nikon D780

Bästa fullformatskamera - Nikon D780 (Image credit: Future)

13. Nikon D780

Lite dyr, men en utmärkt allrounder i fullformat.

Specifikationer

Sensor: Fullformats CMOS
Megapixlar: 24,5 MP
Objektiv: Nikon F mount
Skärm: 3,2-tums vinkelbar pekskärm, 2 359 000 punkter
Seriefotografering: 12 fps
Video: 4K
Användarnivå: Medel/proffs

Anledningar att köpa

+
Snabb live-fokusering
+
Vinklingsbar pekskärm

Anledningar att låta bli

-
För närvarande dyr
-
Stor och tung

D780 är en effektiv hybrid av en systemkamera i fullformat och en spegellös kamera som Nikon Z6. Detta gör det till ett fint (om än dyrt) alternativ för alla som vill kombinera fördelarna med båda. D780 bygger på den solida grunden av D750, som kommer att finnas kvar. D780 har samma 273-punktsfasdetekteringssystem som Z6, men ger också en imponerande batteritid på 2 260 bilder, om du föredrar att fotografera genom den optiska sökaren. Bildkvaliteten är bland de bästa runt, medan dess 4K-videokunskaper förstärks genom att inkludera moderna funktioner som ansikts- och ögondetektering. Som en ny systemkamera är den för närvarande lite dyr, men om det inte är ett problem för dig, är det en av de bästa fullformatskamerorna du kan köpa.

Panasonic Lumix S1R

Bästa fullformatskamera - Panasonic Lumix S1R

14. Panasonic Lumix S1R

Nykomlingen med en hel del tricks i rockärmen.

Specifikationer

Sensor: Fullformat
Upplösning: 47,3 MP
Sökare: EVF 5 760 000 punkter
Skärm: 3-tums vinklingsbar pekskärm, 2 100 000 punkter
Autofokus: Kontrastdetekterande AF
Max antal bilder per sekund: 9
Video: 4K
Användarnivå: Mellan/Expert

Anledningar att köpa

+
Fantastisk EVF
+
Möjlighet att ta bilder med 187 MP

Anledningar att låta bli

-
AF-systemet ligger efter konkurrenterna
-
Stor, tung och dyr

S1R är den första av två kameror i Panasonics nya S-serie, och den bjuder på imponerande teknik. Sökaren med över 5 miljoner punkter är hästlängder före konkurrerande kamerahus, medan den robusta byggnaden, effektiv sensorbaserad stabilisering och strålande 4K-video visar att det är en kamera som utmärker sig inom en mängd områden. 47,3 MP-sensorn klarar också sig briljant i både bra ljus och dåligt, och möjligheten att mata ut bilder på 187 MP kan verka lite galet, men det öppnar nya möjligheter till beskärning och för makroarbete. Vi är väldigt imponerade.

Sony Alpha A9 II

Bästa fullformatskamera - Sony Alpha A9 II (Image credit: TechRadar)

15. Sony A9 II

Utan tvekan den bästa spegellösa kameran för sport och action.

Specifikationer

Sensor: Fullformats CMOS
Upplösning: 24,2 MP
Autofokus: 693-punkters AF
Skärm: 3 tums vinklingsbar pekskärm, 1 440 000 punkter
Video: 4K
Användarnivå: Entusiast/expert

Anledningar att köpa

+
Superb AF
+
Ingen blackout i sökaren

Anledningar att låta bli

-
Knixigt menysystem
-
Begränsad pekskärmskontroll

Sony A9 II är den främsta spegellösa rivalen till de kommande Canon 1DX Mark III och Nikon D6 för alla professionella sportfotografer. Den bygger på den betydande grund som lagts av sin föregångare och lägger till dussintals förbättringar som tillsammans gör det till en av de bästa kamerorna vi har testat. De viktigaste förbättringarna är dess djupare grepp och förstärkta 10 bilders seriefotografering med den mekaniska slutaren. Dessa läggs till det förfinade 693-punkts AF-systemet, som nu erbjuder ännu bättre spårning av motivet än den ursprungliga Sony A9 och är perfekt för sport och djurliv. Den är naturligtvis inte billig, men om du är ett fan, hittar du inte en bättre spegellös kamera än den här.

Leica SL2

Bästa fullformatskamera - Leica SL2 (Image credit: Leica)

16. Leica SL2

En dyr men distinkt fullformatsupplevelse.

Specifikationer

Sensor: Fullformats CMOS
Megapixlar: 47 MP
Autofokus: 225-punkts AF
Skärmtyp: 3,2-tums fast pekskärm 2,100K punkter
Seriefotografering: 20 fps
Video: 5K vid 30p
Användarnivå: Entusiast/expert

Anledningar att köpa

+
Distinkt Leica byggkvalitet och känsla
+
Konkurrenskraftig uppsättning funktioner

Anledningar att låta bli

-
Dyraste i sin klass
-
Pekskärm med fast position

SL2 har en design och känsla som ingen annan fullformats spegellös kamera har. Den är en riktig tungviktare, med ett nydesignat handtag och kontrollpanel-layout som lovar utmärkt ergonomi, kompletterat med ett minimalistiskt utbud av omärkta, helt anpassningsbara knappar och ett uppdaterat användargränssnitt. Den är bekväm att hantera och känns underbart premium, med ett distinkt skal av hållbart aluminium och magnesiumlegering.

Insidan bjuder på ännu fler uppdateringar: Leica SL2 får en ny 47 MP-sensor, en ny Maestro III-processor, ett nytt 225-punkts autofokussystem och en ny EVF. Allt detta ger ett paket som är otroligt snabbt och exakt, med skarpa bilder, massor av dynamiskt omfång och utmärkt färgåtergivning.

Lägg till sensor-shifts bildstabilisering i kroppen, tillsammans med 5K-bilder vid 30p och fullbredds 4K DCI och UHD vid 50p, och SL2 tar form som ett imponerande mångsidigt verktyg. Priset speglar både kamerans kvalitet och den obestridliga Leica-upplevelsen - men SL2 känns samtidigt uppfriskande tillgänglig och ger några ganska speciella resultat.

Överväg även ...

Canon EOS 6D Mark II

Bästa fullformatskamera - Canon EOS 6D Mark II (Image credit: Future)

Prisvärt alternativ: Canon EOS 6D Mark II

Ett suveränt fullformatsalternativ om du har en budget.

Specifikationer

Sensor: Fullformats CMOS
Megapixlar: 26,2 MP
Autofokus: 45-punkts AF
Skärmtyp: 3,0-tums vinkelbar pekskärm, 1,040K punkter
Seriefotografering: 6,5 fps
Video: Full HD vid 60p
Användarnivå: Medel/expert

Anledningar att köpa

+
Bra bildkvalitet
+
Avancerade funktioner
+
4K timelapse

Anledningar att låta bli

-
Endast Full HD-video
-
EVF täcker 98% av ramen

När den ursprungliga EOS 6D lanserades erbjöd den bästa värde för pengarna och den trenden fortsätter med andra generationens DSLR - EOS 6D Mark II erbjuder fortfarande ett utmärkt grundalternativ på marknaden för fullformatskameror. Den bjuder på en ganska stor uppdatering i funktioner jämfört med sin föregångare, inklusive en högre sensorupplösning vid 26,2 MP, ett bättre autofokussystem med 45 AF-punkter av crosstyp, 6,5 fps bursthastighet och introducerar även pekskärmsfunktionalitet till 6D-serien. Prestandan i praktiken är smidig och du kommer inte att hitta särskilt mycket att klaga på när det gäller bildkvalitet. Och du får allt detta för cirka 12 000 kronor, vilket ger dig riktigt bra värde för pengarna.

Amanda Westberg
Content manager

Amanda Westberg älskar allt som har med gaming att göra och skriver gärna om nya spel, streams och e-sport. Som träningsfreak har hon även en förkärlek för smartklockor och håller alltid koll på de senaste modellerna och spännande nya funktioner. Filmer, serier och streamingtjänster ligger också högt upp på hennes topplista på saker att skriva om.