Bästa 4K tv 2018: hitta rätt i djungeln av nya högupplösta skärmar

Best Ultra HD 4K TV

Välkommen till TechRadars guide till de bästa tv-skärmarna med 4K som du kan köpa 2018 – hitta den som passar dina behov bäst.

4K-upplösning (även kallat Ultra HD) är inte längre en exklusiv och ovanlig teknologi, som den var för några år sedan, utan har exploderat på massmarknaden.

Även om du skulle köpa en helt vanlig tv idag kommer den troligtvis att ha 4K, vilket erbjuder fyra gånger bättre upplösning än traditionella HD-skärmar.

Som tur är finns det snart mycket innehåll med den nya standarden att titta på. Netflix och Amazon erbjuder båda 4K-streaming, dvd:er med Ultra HD har blivit vanligare och även gaming har börjat hoppa på 4K-tåget med Xbox One X (recension på engelska). 

Men bra 4K handlar inte bara om antalet pixlar du har på skärmen, utan kvaliteten på pixlarna. Det finns ännu nyare teknologi som vi alla väntar spänt på, som High Dynamic Range (artikel på engelska) och Wide Colour Gamut, som lovar att ta alla dessa pixlar till nästa nivå och låta dem stråla ännu starkare.

Om det känns förvirrande att köpa en ny tv, ta det lugnt. Ge det tid och du kommer hitta något som passar dina behov. Dessutom ska vi ge dig de råd du behöver för att hitta den bästa tv:n med 4K på marknaden.

Genom åren har vi testat och recenserat hundratals olika tv-modeller här på kontoret. Med vår professionella kunskap har vi skapat en lista på de bästa tv-modellerna med 4K. Vi uppdaterar listan konstant med de bästa och senaste skärmarna, så bli inte förvånad om du ser att vi flyttat runt bland produkterna sedan senast du tittade.

Se vår video ovan för en introduktion till världen av 4K.

Best 4K TV

1. LG OLEDE7-serien

OLED fortsätter bara att bli bättre

55 tum: | 65 tum:

Vacker bildkvalitet
Tunn OLED
Mindre brus i bilden
LCD är fortfarande klarare överlag

Tack vare att teknologin är så tunn ser OLED ofta strålande ut. LG OLEDE7:s egna "bild på glas"-design ser dessutom speciellt vacker ut.

Visst, E7 kanske inte har samma sexiga förförelse som LG:s flaggskepp från 2017, den galet dyra OLED W7, men uppriktigt sagt erbjuder E7 nästan samma kvalitet, fast till ett lägre pris.

Den ser fortfarande fantastisk ut, den har fortfarande Dolby Atmos (surroundljud) och även om den inte är lika tunn som W7 är den faktiskt inte långt ifrån.

Om du vill ha nästan alla förstklassiga funktioner som LG:s OLED-serie har att erbjuda, men utan att ta ett extra lån på huset, är OLEDE7 ett mycket bra tillskott till varje hemmabio.

Läs hela recensionen: LG OLED E7

Best 4K Tvs

2. Samsung Q9F QLED

Dessa ljusstarka skärmar visar fenomenalt HDR-innehåll

65 tum:

Fantastiska färgskalor
Mycket klar skärm
Färgstreck kan förekomma
Motljus kan vara ett problem

Samsung var det första märket att lansera en skärm som var kompatibel med HDR (High Dynamic Range) år 2015, men de har inte slutat att utvecklas sedan dess.

Samsungs senaste nyhet, Q9F, är ett perfekt exempel på detta. De har uppgraderat skärmens ljusstyrka till 1500 cd/m2 (candela per kvadratmeter, enheten för ljusstyrka). Detta är 50 procent högre än vad nivån kräver för ett UHD Premium certifikat, vilket är UHD Alliance definition för de allra bästa audio-visuella upplevelserna. Det här är därför den tv som visar den klaraste bilden av alla tv-skärmar vi någonsin testat.

Förutom de imponerande tekniska siffrorna på ljusstyrka levererar tv:n fantastisk bildkvalitet. Detaljerna behålls även i de ljusaste delarna på bilden och färgerna är speciellt livliga och klara.

Även SDR (Standard Dynamic Range) ser fantastiskt ut, tack vare Samsungs uppgraderade SDR-teknologi.

Ingen tv är perfekt och Q9F kan ibland få motljus runt ljusa föremål. Dessutom kan vissa inställningar orsaka färgstreck med HDR, men om man bortser från dessa mindre fel är det här den bästa tv:n 2018.

Läs hela recensionen: Samsung Q9F

Best 4K TV

3. Sony Bravia XE90-serien

En fantastisk elegant och mäktig tv

49 tum: | 55 tum: | 65 tum: | 75 tum:

Verklighetstrogen
Exceptionell kontrast
HDR visas inte klart
Fjärrkontrollen är inte perfekt

Även om inte alla LCD-skärmar ännu har nått samma nivåer av svärta som deras rival LG E7OLED ovan har Sony XE90:s HDR-prestation kommit mycket nära.

Seriens direkta LED-lampor som lyser från baksidan gör att den uppnår en otroligt hög enhet av ljusstyrka, vilket skärmar som belyser från kanterna inte kan uppnå.

Bilden visar dessutom upp häpnadsväckande detaljer och är extremt verklighetstrogen. Det är kort sagt en tv som har en fantastisk balans mellan pris och prestation. Den är definitivt värd att titta på, även om Android-mjukvarans gränssnitt kan kännas rörig och deras fjärrkontroll känns billig.

Läs hela recensionen: Sony XE90

Best 4K TV

4. Sony BRAVIA A1E OLED

Sonys nya stora tv från 2017 är helt otrolig

65 tum:

Vacker bildkvalitet
Innovativt och fantastiskt ljud
Den är inte så klar
Android-mjukvaran känns tung

55A1 (och A1 OLED-serien överhuvudtaget) går hem hos de flesta på alla tänkbara vis.

Tv:ns ramlösa utformning upplevs som otroligt verklighetstrogen och lyckas vara både subtil och dramatisk samtidigt. Deras vibrerande skärm levererar också ett mycket mer kraftfullt och effektivt ljudsystem än vad jag trodde var möjligt.

Den riktigt höjdpunkten här är 55A1:s fina, detaljerade, kontrastrika och färgstarka bilder. Detta bevisar det vi sedan länge har misstänkt: att ju fler märken som använder OLED-teknologi desto bättre blir den.

Läs hela recensionen: Sony A1E OLED

Best 4K TV

5. Panasonic DX902-serien

DX902 levererar spektakulär 4K, med ny LCD-teknologi och en enastående processor

58 tum: | 65 tum:

Ljusa, kontrastrika bilder
Smart och effektiv nedtonad teknologi
Tung känsla
Viss suddighet vid rörelse

Panasonic ville väldigt gärna lansera en serie med dynamisk bildkvalitet i sina tv-modeller med 4K under 2016.

Därför kom de på en helt ny LCD-teknologi, som de kallar för ”Honeycomb”. Det betyder att det kommer finnas en fysisk fördelare mellan olika ”zoner” av bilderna. Skärmen blir belyst av sitt eget motljussystem för att undvika de vanliga problem som LCD har med motljus runt ljusa HDR-objekt. De introducerar även ett ny splittringsfilter för att förhindra att ljuset ”delas” mellan olika LED-zoner.

Även om detta inte löser alla problem med kontrollen av LED-ljus när man visar dramatiskt HDR-innehåll kan tv:n leverera bilder av HDR-kvalitet med en spektakulär kombination av dynamik och detaljer. Endast Samsungs modell KS9500 är bättre. Å andra sidan är DX902s över 1 000 kronor billigare än deras rival hos Samsung.

Läs hela recensionen: Panasonic DX902

Best 4K TV

6. LG OLED B7-serien

LG:s första OLED fortsätter att imponera

55 tum: | 65 tum:

Extremt bra mångsidig bildkvalitet
Komplett HDR-stöd
Smart plattform
Inget överförbart Dolby Atmos surroundljud
Trist inbyggt ljudsystem

LG:s näst bästa OLED-serie har konsekvent erbjudit en bra utgångspunkt i skärmteknologi, utan att kompromissa med vad som gör den spännande.

B7-serien är inget undantag. Tv:n innehåller exakt samma skärm som de dyrare LG-modellerna C7, E7 och W7 (recensioner på engelska). Detta betyder ett enormt steg från senaste årets OLED-skärmar och till ett mycket billigare pris.

Var har LG sparat in pengar? Ett ord: ljudet. B7:s stora nackdel är dess högtalare, som är företagets sämsta av alla deras OLED-modeller. Inte nog med det, serien kan för tillfället inte heller överföra Dolby Atmos till ett externt ljudsystem med HDMI (fast en firmware-uppdatering är på väg att fixa detta).

Om du kan stå ut med en ljudupplevelse som bara är okej är B7 en fantastisk tv som fortfarande känns futuristisk även år 2018.

Läs hela recensionen: LG OLED B7

7. Panasonic EZ1002 OLED

Panasonics flaggskepp tar OLED till en helt ny nivå

65 tum:

Strålande kontrast
Makalös verklighetstrogen färg
Ingen support för Dolby Vision
En del vertikala ränder 

Med en prislapp på cirka 60 000 kronor är det upp till bevis för 65EZ1002.

Tack och lov lever tv:n upp till sin exklusiva prislapp, genom att lägga till flera funktioner som endast brukar komma med världens mest utvecklade tv-skärmar. Panasonics OLED-flaggskepp kan leverera de konsekvent mest vackra och exakta bilder vi sett, med både HDR- och SDR-innehåll. Skärmen kommer också med en mycket effektiv smart-tv och ett starkt ljudsystem från inbyggda högtalare.

För AV (audiovisuella) entusiaster – som vill återskapa sin favoritregissörs vision hemma för ingen extra kostnad – är 65EZ1002 så bra det någonsin kommer att bli.

Best 4K TVs

8. Philips 65PUS7601

Briljant motljuskontroll gör denna billiga tv med 4K till en av årets överraskningar

65 tum:

Fantastisk kontroll på bakljuset
Bra pris för hög bildkvalitet
Komplicerade bildinställningar
Android-mjukvarans gränssnitt känns tungt och opersonligt

I teorin borde inte bilderna från 65PUS760 vara så bra. Den levererar endast 700 enheter (candela per kvadratmeter) av ljusstyrka, jämfört med de 1 000 enheter som man får från de bästa skärmarna i år. Den når endast runt 76 procent av den expanderade färgskalan DCI-P3, vilken vanligtvis anses som nödvändig för en HDR-upplevelse av högsta rang.

Att titta på en 65PUS7601 i verkligheten (efter att du har gått igenom de något krångliga inställningarna) kommer ge dig bland världens mest hänförande bilder. Detta är till stor del tack vare succén med LED-bakljus, som lyckas leverera en bra känsla av HDR utan att orsaka lika mycket bakljusstörningar som dess andra konkurrenter.

65PUS7601 lyckas med allt detta, men ger dig också hundratals appar som finns tillgängliga via en smart plattform från Google Android TV. Apparna är flera hundra kronor billigare än andra rivalernas, som Panasonic DX902s och Samsung KS9500s.

Läs hela recensionen: Philips 65PUS7670

Best 4K TV

9. Sony XE93-serien

Klara HDR-bilder och starka färger gör denna serie värd att titta på

55 tum: | 65 tum:

Visar HDR-innehåll klart och med starka färger
Bra HD-uppgradering
Problem med motljus runt ljusa objekt
Trögt gränssnitt

Sonys XE93-serie är bättre än XE90 ovan och är en mer ambitiös tv.

XE93 har det som Sony kallar ”Slim Backlight Drive”, vilket försöker leverera flera zoner av koncentrerat ljus i skärmen medan den behåller en slimmad yta. 

För det mesta presterar systemet en perfekt visuell upplevelse och skapar fantastiska klara bilder som är både verklighetstrogna och skarpa.

Systemet har dock problem med att behålla ljusstyrkan på de ljusa delarna i bilden, vilket gör att ljuset ”blöder” in i de mörka delarna på skärmen.

Tack och lov är denna series ljudsystem inte någon besvikelse, det är bland det bästa ljudet någon tv på marknaden kan erbjuda just nu.

XE93 är snygg, men även om den är bättre än XE90 som är listad ovan, åker den ner på listan på grund av den höga prislappen.

Läs hela recensionen: Sony 55XE93 eller Sony 65XE93

Best 4K TV

10. Panasonic DX750 range

Oslagbart prisvärd tv med fantastisk 4K-upplösning och otroliga HDR-bilder.

50 tum: | 58 tum: | 65 tum:

Bra, mångsidig bildkvalitet
Användarvänlig smart-tv
Vissa problem med bakljuset
Lite svag HDR-upplevelse

Panasonics DX750 är en av de mest prisvänliga tv-skärmarna som erbjuder både 4K-upplösning och HDR-uppspelning.

Trots att de är billigare ger de en mycket bra visuell presentation. Med en standard dynamisk räckvidd, som vi brukar att titta mest på, är den utan tvekan fantastisk, tack vare den vinnande kombinationen av 4K-upplösning, stark kontrast och naturliga, nyanserade färger.

Men uppspelningen av HDR är inte lika bra, eftersom skärmen inte har den färgskala som krävs för att skapa en vass HDR-presentation. Det finns en viss del av motljus när man tittar på HDR-innehåll. Därför du måste leka en hel del med inställningarna för att försöka förminska motljuset. Till största delen ser bilden med DX750 fortfarande bra ut med HDR. Den levererar till en viss del extra färg och ljusdynamik som gör den speciell.

Allt sammantaget, plus Panasonics användbara och anpassningsbara Firefox TV:s smarta sökmotor, får du en TV som erbjuder otroligt mycket för pengarna.

Läs hela recensionen: Panasonic DX750