Apple VR-headset: Nyheter, läckor och allt vi vet hittills

En rendering av det ryktade Apple Reality Pro-headsetet visas upp mot en grå bakgrund.
Apple VR-headset har inte ens tillkännagivits ännu, men vi har massor av läckor och rykten att diskutera. (Foto: Ian Zelbo)

Det har gått rykten om ett Apple VR-headset i flera år nu, men de senaste läckorna och ryktena tyder på att vi äntligen kan få se en mixed reality-enhet (möjligen kallad Apple Reality Pro) lanseras i år.

För tillfället förutspår olika rykten att ett tillkännagivande på WWDC 2023 är aktuellt. Tidigare spekulationer förslog att det skulle kunna dyka upp under ett event i april, men nu när april snart är förbi, ser det väldigt osannolikt ut. Men ett extra par månader inte så mycket längre att vänta på vad som kan bli Apples viktigaste nya produkt sedan lanseringen av Apple Watch 2015.

Apple VR-headset - senaste rykten

– Tillkännagivande väntas vid WWDC 2023
– Troligt pris: 3 000 dollar
– Smal, lätt design
– Två chipset (M2 och ett för XR)
– Stöd för VR- och MR-upplevelser
– Inga kontroller, bara handspårning
– Kort batteritid

Om ryktena visar sig stämma, kan Apples VR-headset bli det mest kraftfulla VR-headset med en fristående design som vi har sett hittills (vilket betyder att det inte behöver en PC eller annan extern enhet för att fungera).

Denna enhet kommer att ståta med två chipset – ett för VR som Snapdragon XR2 Plus som finns i Meta Quest Pro och även ett M2-chip, samma chip som finns i de allra bästa MacBook- och Mac-modellerna. Dessutom kommer den uppenbarligen att använda en mikro-OLED-skärm med 2 800 pixlar per tum och istället för vanliga kontroller tror man att användare kommer att kunna styra den med bara händer, röst och ögon.

Om du vill veta mer om den kommande enheten inklusive dess ryktade pris och andra förväntade funktioner, skrolla bara vidare för allt vi vet om Apples VR-headset hittills.

Apple VR-headset: Vad du behöver veta

Apple VR-headset - släppdatum: Apple har ännu inte bekräftat att de arbetar på ett headset med blandad verklighet så vi har inte heller något bekräftat släppdatum. Men som tidigare nämnt tyder tyder på att projektet kommer att lanseras under WWDC 2023.

Apple VR-headset - pris: Priset är inte heller bekräftat, men rykten har föreslagit att vi kommer att se något runt 3 000 dollar (över 30 000 kronor direkt omvandlat).

Apple VR-headset - funktioner: Apples headset förväntas ha både virtuell och blandad verklighet. Vi har också hört att det kommer att drivas av det imponerande M2-chippet och få redigeringsappen Final Cut Pro.

Apple VR-headset - design: Apple VR-headsetet kan se mycket mindre skrymmande ut än sina konkurrenter enligt de som är bekanta med projektet. Displayenheten tros rymma varje komponent, medan en enda rem går runt huvudet för att hålla den på plats, även om det har pratats om att den använder ett externt batteripaket.

Apple VR-headset - batteritid: Läckor har föreslagit att VR-headsetet endast kan användas korta stunder, vilket får oss att tro att dess batteritid kommer att vara ganska kort.

Apple VR-headset - kontroller: De senaste ryktena tyder på att headsetet inte kommer att ha vanliga kontroller, utan kommer enbart att förlita sig på handspårning.

Ett urval av Apple-produkter, inklusive en Apple Watch och en Macbook Pro.

Ett VR-headset kan snart ansluta sig till en redan lång lista med Apple-produktserier. (Image credit: Unsplash/Julian O'hayon)

Apple VR-headset: Nyheter och läckor

14 maj 2023 – Ännu ett rykte har dykt upp som hävdar att Apples efterlängtade VR-headset kommer att dyka upp på WWDC-mässan i juni. Headsetet sägs ha en hög upplösning och inbyggda spårningsfunktioner. Även detta rykte nämner att det kommer att lanseras med en speciell version av Final Cut Pro för redigering av 360-graders video.

11 maj 2023 – Enligt ett nytt rykte kan Apples VR-headset få en version av videoredigeringsprogrammet Final Cut Pro. Appen, som skulle kunna användas för att redigera 360-graders video, skulle skräddarsys för headsets speciella funktioner.

13 mars 2023 en ny rapport tyder på att Apples första mixed-reality-headset har lett till delade åsikter inom företaget, där VD:n Tim Cook trycker på för en lansering i år.

5 mars 2023 – det kommande headsetet kommer sannolikt att ha Continuity-funktioner som liknar de som erbjuds av befintliga Apple-produkter, enligt ett patent.

26 februari 2023 vi får höra att Apples första generations headset sannolikt kommer att lanseras tillsammans med iPhone 15 i september och kommer att följas upp av två stycken andra generationens headset (ett avancerat och ett enklare alternativ) 2025.

16 februari 2023 – Apple VR-headset förväntas nu tillkännages på WWDC 2023 i juni istället för ett event i april.

24 januari 2023 – istället för kontroller kan Apple VR-headsetet förlita sig enbart på handspårning och röstkommandon enligt rapporter.

8 januari 2023 – en av de mest pålitliga analytikerna inom Apple-branschen säger att headsetet kommer att säljas under tredje kvartalet 2023.

2 december 2022 – Apples VR-headset kanske inte längre körs på programvara som heter realityOS, istället förväntas det använda den nydöpta xrOS-plattformen.

Apple VR-headset: Släppdatum

Trots den senaste förseningen som skjuter fram headsetets troliga lansering från april till juni, förväntas Apple VR-headsetet fortfarande komma någon gång under 2023.

Det hade dock inte varit någon större chock om lanseringen försenas ytterligare, med tanke på att det ursprungligen var planerat till 2022. Många rapporter har hävdat att Apple har stött på nästan kontinuerliga utvecklingsproblem under sitt arbete med VR-headsetet, vilket är anledningen till att dess planerade lansering har skjutits fram så många gånger.

Apple-analytikern Ming-Chi Kuo – som ofta har rätt i sina förutsägelser kring Apples utvecklingsplaner – pekade initialt ut januari 2023 för ett lanseringsfönster och sade att det var "den mest komplicerade produkten som Apple någonsin har designat".

Vi har sedan dess hört att massproduktion av enheten kommer att dra igång i mars 2023, med en lansering möjligen planerad till månaden efter, även om ett WWDC 2023-tillkännagivande verkar mer trolig nu. Nya rykten tyder dock på ytterligare förseningar, så vi kanske inte får se headsetet förrän i september, då det kan lanseras tillsammans med iPhone 15.

Det talas också om två andra generationens headset som eventuellt kommer att dyka upp under 2025, varav ett ska vara mer överkomligt för att tilltala en bredare publik.

En kvinna använder ett VR-headset.

Apples VR-headset kommer förhoppningsvis att dyka upp någon gång under 2023. (Image credit: Mark Nazh / Shutterstock)

Apple VR-headset: Pris

Bloombergs Mark Gurman (en skribent med en solid meritlista när det kommer till Apple-läckor) har hävdat att Apples VR-headset kommer att vara dyrt – på grund av dess specifikationer på premiumnivå.

Även om priset ännu inte har bekräftats, har en rapport från The Information hävdat att Apple VR-headsetet kommer att kosta otroliga 3 000 dollar (över 30 000 kronor direkt omvandlat).

Denna uppskattning har bekräftats till viss del av Bloomberg, vars källor har sagt att Apple förväntar sig att VR-headsetet kommer att sälja ungefär en enhet per butik och dag. Dessa siffror stämmer överens med den ungefärliga försäljningen av Mac Pro Desktop som kostar 5 999 dollar, vilket tyder på att headsetet kommer att få en liknande prislapp.

Vi kan dock ha tur, nyare rapporter från Ming-Chi Kuo har sagt att Apple antagligen vill sälja 3 miljoner enheter – betydligt fler än vad som föreslagits tidigare. Detta tyder på att vi kan se priset sättas till en mer konsumentvänlig nivå, även om vi inte ens då förväntar oss att det kommer att vara billigare än Meta Quest Pro som kostar dig runt 27 000 kronor.

Apple VR-headset: Funktioner och design

Apple har ännu inte bekräftat existensen av sitt VR-headset, men många designdetaljer och funktioner har redan läckt ut; vilket ger oss en ganska bra uppfattning om hur det kommer att se ut och prestera.

Som med alla läckor måste vi komma ihåg att ta denna information med en nypa salt, men det rådet gäller särskilt här. Det beror på att Apple förmodligen arbetar på flera enheter: detta headset, ett billigare uppföljande VR-headset och ett par Apple-glasögon; detta har lett till viss förvirring bland läckor om vilka detaljer som gäller vilken produkt.

Saker och ting är dock mycket mindre förvirrande nu och vi har gått igenom alla rykten och kommer att lyfta fram de som målar upp den mest sannolika bilden av Apples kommande enhet.

En ritad bild på den eventuella designen på ett Apple VR-headset.

Den här designen skapades av The Information baserat på information om hur Apples VR-headset ser ut. (Image credit: The Information)

Först och främst kommer det förmodligen att vara en kraftfull enhet, med Apple-analytikern Ming-Chi Kuo (via AppleInsider) som förutspår att enheten kommer att ha liknande datorkraft som MacBook Pro (M1, 2020). Men troligen delvis på grund av förseningarna verkar Apple ha övergett M1-chippet och kan faktiskt använda ett M2-chip i sitt headset istället – med M2 som är cirka 35% kraftfullare än sin föregångare.

Vi förväntar oss också att Apple-headsetet kommer att inkludera dubbla högupplösta skärmar som var och en kan skryta med en upplösning på 7680 x 4320 som är fyra gånger så många pixlar som en 4K-skärm och betydligt fler pixlar än någon annan kommersiellt tillgänglig VR-enhet. Flera läckor har bekräftat denna detalj så vi känner oss säkra på att dessa högkvalitativa skärmar kommer att finnas med i den slutliga designen.

För att hjälpa dessa komponenter att spara batteri har Apple tydligen en plan att använda sofistikerad eye-tracking. Eye-tracking-mjukvara i headsetet är utformad för att följa var användaren tittar och bara aktivera den delen av skärmen med full 8K-upplösning. Andra delar av skärmen skulle bli mer suddiga för att spara på processorkraft via ett trick som kallas foveated rendering.

Detta kan hjälpa enhetens eventuellt korta batteritid. Bloombergs Mark Gurman citerar flera källor för att säga att Apple-headsetet är designat för att endast användas korta stunder åt gången. Förmodligen är detta en obligatorisk begränsning för att göra uppror mot idéer som Metaverse som skulle kräva att du använder headsetet under långa perioder. Vi misstänker att Apple skulle uppnå detta genom att avsiktligt installera ett litet batteri som kräver frekvent laddning snarare än att införa någon form av timeout-funktion.

Ett litet batteri skulle också hjälpa headsetet att behålla sin lätta design – med rykten som tyder på att Apple vill göra headsetet så lätt som 150 gram; detta skulle vara över två tredjedelar lättare än Meta Quest 2 (tidigare känt som Oculus Quest 2). Andra rykten tyder på att det faktiskt kan hamna i (mer realistiska) intervallet 300-400 gram.

En person använder en Apple Watch 8, med appmenyn som visas på urtavlan.

Vill du styra ditt VR-headset med två Apple Watches? (Image credit: Shutterstock / DenPhotos)

Ett sista patent avslöjade att man kanske behöver använda två Apple Watches för att styra headsetet, även om vi definitivt rekommenderar att ta detta med en nypa salt. Med tanke på att Apple Watch 8 kostar runt 5 800 kronor, hade det gjort VR-headsetet ännu dyrare än det redan förväntas bli.

Ett nyare rykte tyder på att enheten istället kommer att använda mer typiska handspårningsmetoder som finns i konkurrenter som Oculus Quest 2 och dessutom kommer den att bli utan kontroller helt och hållet. Handspårning kan vara klumpigt, men om headsetet förlitar sig på ögonspårningsdata för att förbättra precisionen och även förlitar sig på sofistikerade röstkommandon kan VR-headsetet erbjuda en fantastisk användarupplevelse utan att man behöver tänka på extra tillbehör.

Vi har också hört att Apple planerar att sätta irisskanning i headsetet, så att olika användare kan bära det och auktorisera sina egna mobilbetalningar och kontoinloggningar utan att behöva fylla i lösenord varje gång. Ett patent inlämnat av Apple tyder på att headsetet kommer att fungera sömlöst med andra Apple-prylar.

Amanda Westberg
Chefsredaktör TechRadar Norden

Amanda Westberg har varit en del av TechRadar-projektet sedan starten 2018 och sitter nu på rollen som chefsredaktör för TechRadar i Norden. Under sin tid på hemsidan har hon hunnit skriva tusentals artiklar och håller noggrann koll på teknikvärlden och dess trender. Som en gamer och träningsentusiast har hon en förkärlek för allt gaming- och fitnessrelaterat, där bland annat smartklockor är en favoritkategori att skriva om.

Bidrag från