Apples AR/VR-headset kan ha ett klumpigt MagSafe-batteri

En rendering av det ryktade Apple Reality Pro-headsetet från Apple visas upp mot en grå bakgrund.
Apple kan använda att externt batteri på sitt AR/VR-headset. (Foto: Ian Zelbo)

Nya rykten kring Apples VR-headset, som enligt uppgift kommer att heta Reality Pro, tyder på att företaget kommer att ta ett ovanligt tillvägagångssätt genom att ge det ett externt batteri.

Denna information kommer från ett nytt Bloomberg-nyhetsbrev från den kända branschanalytikern Mark Gurman, som hävdar att Apple tagit beslutet i ett försök att "minska vikten och förbättra komforten". Batteriet ska vara tillräckligt litet för att få plats i fickan och kommer att anslutas till VR-headsetet via kabel. Det här designvalet går emot de flesta andra VR-headset, som vanligtvis använder ett internt batteri som exempelvis Oculus Quest 2.

Gurman fortsätter med att säga att paketet liknar iPhone MagSafe-batteriet. Men det är större, "ungefär i storlek med en iPhone fast tjockare." Det har avslöjats att Reality Pro kommer att ha två portar: en USB-C-port för att hantera data medan den andra är en proprietär laddaringång. Gurman säger att laddningskabeln som sticker ut från batteriet kommer att anslutas till porten magnetiskt och sedan roteras medurs för att låsa den på plats.

Klumpig design

Här är problemet: laddningskabeln är integrerad i batteriet och batteriet kommer tydligen bara räcka i cirka två timmar. Du kommer inte att kunna byta till en tredjeparts powerbank med längre livslängd, vilket gör det som borde vara en enkel process ganska besvärlig. Batteriet kan tydligen laddas via USB-C och kan anslutas till en MacBook Pro-strömadapter, enligt nyhetsbrevet. Med tanke på den korta batteritiden kommer användare troligen att tvingas köpa extra batterier, något som Gurman föreställer sig kommer att bli fallet. Han påpekar också att den korta batteritiden med största sannolikhet är en konsekvens av att Reality Pro har ett M2-chip plus två 4K-skärmar.

Nyhetsbrevet visar tyvärr inte hur batteriet ser ut; Twitter-användaren Marcus Kane använde sig dock Gurmans beskrivning för att skapa en rendering av hur enheten kan se ut. Han tog sig några kreativa friheter eftersom hans rendering ser tunnare och högre ut än MagSafe-batteriet. Kane spekulerar att två batterier kommer att vara tillräckligt för de flesta användare, då man kan ladda det ena när man använder det andra.

Blir riktigt dyrt

Kanes inlägg tar upp det andra stora problemet med Apples ryktade VR-headset, nämligen priset. Rykten tyder på att Reality Pro kommer att kosta runt 3 000 dollar (cirka 30 000 kronor direkt omvandlat), ouch! Om man dessutom räknar med att användare potentiellt behöver köpa till extra batteriet, kommer det att bli en enormt dyr enhet. Folk har redan klagat på att PSVR 2 är dyrare än PS5 och det är ungefär en sjättedel av vad Apples headset kommer att kosta enligt rapporter.

Företaget kommer att hålla sitt WWDC 2023-event mellan den 5 och 9 juni. Vi kommer förhoppningsvis få höra lite mer om deras VR-headset då, men ha inte för höga förväntningar. Den kända Apple-analytikern Ming-Chi Kuo hävdade i mars att förseningar i produktionen har lett till en del osäkerheter kring huruvida enheten kommer att dyka upp under evenemanget eller inte.

Amanda Westberg
Content manager

Amanda Westberg älskar allt som har med gaming att göra och skriver gärna om nya spel, streams och e-sport. Som träningsfreak har hon även en förkärlek för smartklockor och håller alltid koll på de senaste modellerna och spännande nya funktioner. Filmer, serier och streamingtjänster ligger också högt upp på hennes topplista på saker att skriva om.

Bidrag från