Så ansluter du din laptop till din TV

Spela upp filmer och TV-serier på en större skärm

How do I connect my laptop to my TV?

När det kommer till att ansluta din laptop till din storbilds-TV har du ett antal alternativ att välja mellan, det handlar huvudsakligen om huruvida du har investerat i en smart-TV (länk på engelska) eller inte.

Du kanske vill visa dina vänner den roliga videon som du skrattade så åt igårkväll, eller kanske vill du strömma en fotbollsmatch. Men varför ska du sitta där hukad över din laptop eller din smarttelefon när du enkelt kan ansluta den till din TV både trådlöst eller med kablar.

Här hittar du instruktioner och tips för att lyckas ansluta en enhet till en annan. Läs vår guide för att upptäcka allt du behöver veta för att ansluta din bärbara dator, telefon eller padda till din TV.

Hur ansluter du din telefon eller laptop till din TV trådlöst?

Om du hatar trassel med kablar är det enklare och billigare än någonsin att ansluta till din TV trådlöst. Till exempel, om din platt-TV är en smart modell med stöd för att strömma media via DLNA, då kan du strömma filmer, titta på foton och andra mediafiler direkt utan något behov av ytterligare hårdvara. Det räcker med att lokalisera rätt app på din TV för att ta emot innehållet.

Du kommer sen behöva en app till din laptop eller mobil som låter dig använda DLNA för att skicka eller strömma media. Det finns enkla och relativt osofistikerade lösningar som AllCast (länk på engelska) till iOS och Android. AllCast gör att du kan visa lokalt lagrad media samt media som ligger på en lokal DLNA-server. Du kan också visa media från molnet via de tjänster som stöds (som inkluderar Dropbox, Google Drive och Instagram).

Om du är riktigt seriös när det gäller att strömma media kan det vara värt att tänka på att använda en ordentlig mediaserver som Kodi (länk på engelska). Kodi är en open-source-spelare som erbjuder grundläggande mediaserverfunktioner och fungerar på allt utom iOS-enheter som inte är jailbreakade. Kodi är kompatibel med så gott som varenda streamingtjänst som du kan tänka dig.

Du kan också använda en VPN (virtual private network) för att kryptera din anslutning och strömma media från bokstavligen vart som helst i hela världen. Till exempel ExpressVPN (länk på engelska) erbjuder dedikerade appar för Mac, PC och Linux och inkluderar mer än 140 olika platser för VPN.

Alternativt kan du ta en titt på Plex eller Emby. Medan Kodi parar grundläggande serverfunktioner med sitt snygga användargränssnitt så är mediaserverfunktionaliteten överlägset viktigast för Plex och Emby (alla länkar i stycket på engelska).

Laptop TV Plex

Organisera dina media i bibliotek som du sen kan komma åt genom din Smart-TV:s DLNA-app

Vilken trådlös enhet kan du ansluta till din TV för att strömma media och klona din skärm?

Du behöver inte en smart-TV för att klona din enhets bild till din TV, du behöver bara en smartbox. Det finns två huvudsakliga alternativ här och båda går ut på att ansluta till din TV via en oanvänd HDMI-port.

Till att börja med, om du är helt inne i Apples ekosystem så låter Apple TV 4k (länk på engelska) dig både strömma media och dela din MacBook eller iOS-mobilens skärm till TV:n.

Alternativt, om du tycker om Android är Googles Chromecast (länk på engelska) billigare och fungerar till ett större antal enheter och stödjer Windows, Linux, Android och Mac och iOS. Den har stöd för ett stort antal appar som du kan använda för att strömma media från din mobil, och det finns stöd för både Emby och Plex.

Chromecast

Chromecast kan dela hela eller delar av bilden på din laptops skärm.

Vad behöver du för att fysiskt ansluta din laptop till din platt-TV?

Du kanske inte har något problem med kablar. I sådant fall erbjuder alla modeller av platt-TV i alla fall en HDMI-port vilket också så gott som alla windows-laptops som sålts de senaste 8 åren har. HDMI är i stora drag den bästa lösningen just nu eftersom den stödjer både audio och video (HD samt högre upplösningar). Allt du behöver är således en HDMI-kabel att för att ansluta de två.

Du skulle kunna spendera en mindre förmögenhet på dyra HDMI-kablar, men sanningen är att för att sända HD-video från din laptop duger vilken HDMI-kabel som helst. Du kan köpa fullt fungerande guldpläterade kablar för mindre än 79 kronor från affärer som CDON, FYNDIQ med fler.

HDMI

Det enklaste och bästa sättet att fysiskt ansluta din laptop till din TV är via HDMI

Hur ansluter du din MacBook till din platt-TV?

De senaste MacBook-modellerna kräver en USB-C adapter för att ansluta till din TV. Apple säljer en USB-C Digital a/v multiport adapter för 849 kronor, men om du bara vill ha en enkel anslutning som visar HD-kvalitet kommer du undan med en långt billigare USB-C till HDMI-adapter.

MacBook Air och MacBook Pro skeppas med Thunderbolt-portar som också fungerar som Mini-Displayports vilket gör att du kan skippa adaptern och istället köpa en USB-C till Displayport-kabel. Se bara till att den stödjer 4K-upplösning.

MacBook

Du behöver den rätta adaptern eller kabeln för att kunna ansluta den senaste MacBook:en till din TV

Vilka kablar behöver du för att ansluta en äldre laptop till en TV?

Om du inte bryr dig om huruvida du strömmar i HD-upplösning eller inte, till exempel när du ansluter till en gammal CRT-TV, är den bästa lösningen att använda en S-Video-port. Den ger inte en bild med HD-kvalitet och bär bara videosignalen, inte audio. Du måste därför ansluta en separat audio-kabel, vanligtvis från din laptops 3,5mm-uttag (hörlursuttaget) till audio-in-ingången på din TV.

Din TV behöver en av två saker: antingen separata S-video och RCA-portar som vanligtvis (men inte alltid) återfinns på framsidan av din TV eller en SCART-port som finns på baksidan. Du behöver sen köpa en S-videokabel av passande längd tillsammans med separata audiokablar och, om det behövs, en SCART-adapter som låter dig ansluta bägge kablarna till din TV.

Kablar

Du behöver separata kablar för audio och video om du ansluter via analoga portar

Vad är alternativet till S-Video?

Analoga teknologier blir allt äldre så moderna laptops skeppas alltmer utan en S-videoport. Om det är fallet för dig behöver du använda en laptop med en VGA-port istället. Det är en praktisk lösning om din platt-TV har en VGA-port. En helt vanligt VGA-kabel tillsammans med en audiokabel (se ovan) kommer fungera utmärkt. Du kanske till och med kan se på video i HD på det här sättet.

Om du försöker ansluta en ännu äldre analog tv blir det däremot svårare. Du behöver en dyr VGA till TV-adapterbox som nästan kostar lika mycket som en billig 19-tums HD-tv som har en inbyggd VGA-port.

VGA

Äldre laptops borde ha i alla fall ett alternativ för analog video, vanligtvis S-video eller VGA

Hur ansluter du din laptop till din TV?

Att ansluta din laptop till din TV med rätt kabel tar dig ofta bara halvvägs. Du måste också se till att din TV är inställd på rätt kanal samt konfigurera din laptop eller MacBook så att de skickar sin bild till TV:n. Det här kan ske automatiskt men om inte, eller om du vill konfigurera din skärm annorlunda är det bara att fortsätta läsa.

Användare av Windows-laptops borde kunna knappa sig igenom de olika kanalvalen genom macro-knappar tillsammans med [Fn]-knappen. Alternativt kan du högerklicka på skrivbordet i Windows för att välja skärmupplösning; härifrån kan du manuellt hitta och välja din TV:s skärm.

Anslut laptop och TV

För att bestämma vad som visas på din TV-skärm så använder du Windows skärminställningar.

Mac-användare kan konfigurera skärmen via systeminställningar: välj Bildskärmar följt av fliken Uppställning (tryck på Identifiera skärm om den inte redan finns). Kryssa i Bildskärmsdubblering för att få din TV att vara i perfekt synk med din MacBook-skärm. Utökat skrivbord låter TV:n fungera som en förlängning av din MacBook-skärm.