Pokemon Go-skaparen säger att potentialen med AR går bortom det visuella

John Hanke, vd för Niantic som skapade Pokemon Go, har sagt att förstärkt verklighet (augmented reality eller AR på engelska) har en lovande framtid som går bortom endast det visuella och att spel är det rätta mediet för att experimentera med det.

Under GamesBeat Summit i Kalifornien (via VentureBeat) förklarade Hanke sin vision för AR genom att citera Arthur C. Clarke: “Teknologi som är tillräckligt avancerad går inte att skilja från magi".

För att förverkliga sin vision har han däremot sagt att man måste experimentera mycket mera och att spel är det optimala mediet för att få fram nya teknologier.

Och vad är anledningen till detta? Enligt Hanke är spelare mer "villiga att stå ut med tekniska fel och imperfektioner inom teknologi".

Utrymme att experimentera

Alla som någonsin besökt ett forum eller ett kommentarsfält efter en lansering av ett spel med särskilt många tekniska fel kommer kanske hålla med oss när vi tvivlar på vad Hanke säger här. Men Hanke har inte helt och hållet fel – eftersom datorspel nu körs mer och mer online har användare blivit mer vana vid att vissa buggar förekommer när de köpt ett spel och är villiga att ha tålamod och vänta tills de har blivit fixade.

Hanke bevisade med det framgångsrika AR-spelet Pokemon Go (som fortfarande är mycket populärt) att det finns utrymme för nya upplevelser inom gaming och att buggar och tekniska fel som uppstår i processen inte betyder slutet för spelet. 

Hanke har sagt att han inte är färdig med att experimentera med AR och påstår att "potentialen med AR är så mycket större än" bara det visuella. I det ögonblicket avslöjade han att hans företag håller på att undersöka hur man kan förstärka den sociala aspekten av AR-gaming: “Härnäst ser vi på hur vi kan göra upplevelsen ännu mer uppslukande och hur vi kan få fler människor att dela en upplevelse tillsammans på en offentlig plats."

Det här kan komma att involvera både ljud- och röst-baserad AR, samt AR Cloud. Hanke berättade inte något mer i detalj, men faktumet att Niantic just nu jobbar med att utveckla ett Harry Potter AR-spel får oss att tro att vi snart kommer få reda på mer. Magiska besvärjelser och dueller mellan trollkarlar vore det perfekta sättet att föra röstkommandon och AR närmare samman.

Emma Boyle

Emma Boyle is TechRadar’s ex-Gaming Editor, and is now a content developer and freelance journalist. She has written for magazines and websites including T3, Stuff and The Independent. Emma currently works as a Content Developer in Edinburgh.